Желираните плодове са лидер сред полезните сладкиши. Това лакомство се грижи за нашата фигура, докато се наслаждаваме на вкусовите му качества.
Произвеждат се три разновидности на продукта:
- на основата на желиращо плодово пюре
- на базата на желиращи вещества
- на основата на желиращи плодово пюре и вещества
Най-полезни са плодовете, приготвени с желиращо плодово пюре, но те не се срещат често в търговската мрежа.
В състава на продукта, задължително присъстват желиращите вещества пектин, агар или желатин:
- Пектините са високомолекулярни полизахариди, присъстващи във всички растения и редица водорасли. В хранителната промишленост се употребява като естествен желиращ продукт; това се дължи на способността на неговите разтвори да образуват силни гелове и желета. За направата на пектин се използат ябълки, корите на цитрусовите плодове, дините, захарно цвекло.
- Агар или Агар-агар е натурален продукт, който се получава от червени и кафяви водорасли и във водни разтвори образува плътно желе. Състои се от полизахариди и се използва в сладкарството.
- Желатинът е протеиново вещество с животински произход, което при нагряване образува лепкав разтвор, втвърдяващ се в желе. Приготвя се от кости, сухожилия и хрущяли на животни.
Полезни свойства на желираните плодове:
1. Продуктът е нискокалоричен и не съдържа мазнини
2. Пектинът, който е истинска грижа за организма, освобождава тялото от токсини и радионуклиди, нормализира работата на храносмилателната система, понижава нивото на холестерол в кръвта
3. Агарът подобрява функциите на черния дроб и също пречиства организма от токсини
4. Желатинът действа благоприятно на кожата и косата
Колкото повече пектин съдържат даден плод, толкова по-добри желиращи свойства имат.
Цариградското грозде, касисът и плодовете на калината, дюлята, киселите ябълки, портокалите, сливите, крушите, прасковите, тиквата и цвеклото имат най-добре изразени желиращи свойства.
Странно е да го научим, но в тиквата пектинът се съдържа в повече, отколкото в ябълките и цвеклото.
С малко по-ниски желиращи свойства /но все пак ги имат/ са всички видове боровинки и черниците.
След тях средно желиращи свойства имат малината и вишните.
Най-слаби са желиращите свойства на ягодите и черешите, пише gotvach.bg.
Желирани плодове по средиземноморски
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
портокали - 2 бр.
грозде - 1 чепка
банани - 2 бр.
ягоди - 200 г
захар - 200 г
желатин - 45 г
бяло вино - 600 мл
лимонов сок - 50 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Желатинът се разтваря в преварена охладена вода за половин час, отцежда се и се разтваря на водна баня.
Триста милилитра вода се кипват и в нея се разтваря захарта. Охлажда се до 40 градуса и се добавя желатинът.
Загрява се леко, без да кипва и се добавя виното и лимоновият сок. Охлажда се.
Плодовете се нарязват на дребно и се нареждат на редове във форма за кекс или в отделни чашки, след което се заливат с желето. Оставят се да се стегнат за 3 часа.
Добави коментар