Упражнения по смях

В стила на йога. И не съвсем :D
Упражнения по смях

Миналата седмица се "запознах" с един много сериозен човек, който учи хората да се смеят. Вие пък го познавате от тук. Този иначе замислен на вид д-р Катариа изпъва лицето си в усмивка, всеки път, когато пожелае и учи хората да следват примера му. Как си представяте, че се практикува йога на смеха? Да! Именно! Чрез упражнения по смях. Ха! Само че, за да ги изпълните, трябва да приемете едно много странно условие – да се смеете без причина, просто заради самия спорт... а, извинете, смях. Налудничавият изглед, както и полезните странични ефекти, са гарантирани. Е? Ще продължите ли да четете?

Ако отговорът е бил "да", добре дошли в редовете, които ще ви карат да се смеете на ситуации, които са нормални или пък повече от сериозни. Добре е, ако сте заобиколени от хора, които искат да вземат участие в експеримента ви. Все пак, споделената забава е много по-сладка.

И още нещо – смехът е заразителен – колкото повече хора се смеят около вас, толкова по-смешно ще ви става на вас. Колкото повече работите върху дишането, докато се смеете, толкова по-добре ще съумеете да манипулирате смеха. След време ще можете да хихикате както си искате, поемайки малки, средни и големи глътки въздух.

Упражнение №1: Съберете групичката си в кръг и седнете удобно. Поемете дълбоко въздух и вдигнете двете ръце над главата си. След това всички заедно започнете да се "смеете" ритмично и високо, произнасяйки сричките "хо-хо", "ха-ха-хах", "хо-хо", докато въздухът ви не свърши. Повторете упражнението няколко пъти.

Упражнение №2: Изговаряйте силно смешните срички "хо-хо" и "ха-ха", като се съсредоточавате последователно първо върху стомаха, а после върху гръдния кош. Например, поемете дълбоко въздух, изпускайки "хо-хо"-кане, като напрягате корема, докато въздухът не свърши. След това повторете същото с "ха-ха", като се фокусирате над гръдния кош. Повторете няколко пъти, като с всяко следващо вдишване се фокусирате първо над стомаха, а после – над гръдния си кош.

Упражнение №3: Тук всеки един от групата трябва да фиксира останалите с очи и да се смее, докато до един не се заразите от смеха си. Започнете да произнасяте високо познатите весели хохокащи срички и гъделичкайте останалите със смеха си, докато цялата стая не избухне.

Упражнение №4: Редувайте усмивка, хихикане и висок смях. Правете упражнението един след друг или едновременно. Повторете няколко пъти, докато не усетите напора на наркотичен смях. (А може би той вече е отдавна набавен?)

Упражнение №5: Представете си една истински конфузна ситуация, в която лично сте попадали. За всеки един от присъстващите, тя трябва да е различна. Например, разлели сте горещо кафе върху себе си, докато сте на гости. Или пък сте се спънали и паднали на улицата. Колкото по-неловко би било положението за вас, толкова по-силно се смейте. Така ще намалите неприятното усещане от смущаващото положение.

Несъмнено от множеството нелепи ситуации, които представихме, не може да последва нищо друго, освен купища абсурден смях, стига да опитате. Връзката между йога и йога на смеха е някак неясна. Може би общото е в упражненията за дишане. Може би разковничето е в прочистването на тялото и съзнанието, което идва като естествена реакция от изразходването на много енергия. От друга страна, смехът наистина ни кара да забравяме стреса.

Ако всичко това ви се струва много смешно или пък поне сте хихикнали, докато ни четете, значи въпросната практика има някакъв ефект. В случай, че искате да прочетете още упражнения за смях, ни пишете, за да знаем дали да продължим да ви забавляваме, ха-ха-ха!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май