Йогапедия: още една тонус идея

От йога гурото Б. К. С. Айенгар
Йогапедия: още една тонус идея

Представете си разновидностите в древната индийска практика като екзотични ордьоври, съблазнително подредени на шведска маса. Позите в някои от тях са лютиво-пиперливи и причиняват обилно потене. Преглъщат се от втория път, на малки хапки. Други обаче са облекчаващо приятни и фасулско лесни за изпълнение.

Тонизиращата йога залага именно на вторите = )

Произход: Странно или не, зад този стил стои добър ваш стар познайник – колегата Б. К. С. Айенгар, създател и на айенгар йога.

Нека външният му вид обаче не ви притеснява. Много хора го описват като мил, невероятен и хипер духовен човек. Бидейки твърде щедър, Айенгар "подарил" тонизиращата йога на своята най-добра ученичка – Джудит Хенсън, с надеждата, че тя ще популяризира практиката му в САЩ. И никак не е сгрешил.

Джудит не е само психолог и сертифициран физиотерапевт. Мадамата е основател на едно от най-добрите издания за йога - "Yoga Journal", автор е на осем книги и преподава йога от години. На няколко континента. Не е случайно, че мисис Хенсън бързо се заела да разпространи терапевтичната практика на Айенгар.  



Философия: Основната цел и тук е постигането на пълноценна ментална и физическа почивка. Разбирайте го като пълен релакс и лесно бягство от стреса. Което ще ви позволи да почувствате неподозиран прилив на енергия (в края на сесията) и да се справите с главоболието, напрежението, както и с високото кръвно налягане и с безсънието.

Очаквайте: Да потънете в тишина и разбиране = ) По време на класа, за сънливото ви настроение ще се грижат различни приспособления като: меки възглавнички, блокчета, постелки и т.н. Пригответе се за много приятни, отпускащи асани, които със сигурност ще изпълните, под нежното ръководството на преподавател.

Опитайте, ако... сте влюбени до уши в последните 10 минути на йога сесията си, когато приспивате тялото си в шавасана.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май