Йогапедия: мокша

За свободата и отвъд нея
Йогапедия: мокша

Мляко с кафе? Вкусен сладкиш? Екзотичен коктейл? Не, не познахте! Интересният термин, който ще разшифроваме специално за вас само след ред разстояние, уви, няма нищо общо с храненето и пиенето.

Става въпрос за понятие, което в буквален превод от санскрит означава "свобода". Всъщност, мокша е една от крайните цели на йога и, както може да се досетите, въобще не е лесна за реализация.

В най-общ смисъл, се свързва с постигане на нирвана или на освобождаване от самсара – кръг от прераждания, през който всички преминаваме и който, според будизма, ни носи тонове страдание.

Различни учители описват мокша като един различен свят, паралелен на реалния. За да може да влезе в него обаче, човек трябва да остави на прага му всичките си страхове, привързаности, пристрастия, предразсъдъци, егото си и прочее неща, които ограничават мисълта и духа му.

Така погледнато, мокша трябва да се възприема като висша форма на съзнание, с която, досещате се, малцина могат да се похвалят.

Нужно е години практика, самоусъвършенстване и отдаденост на йога, за да стигнеш до края на основната идея – да се почувстваш неделима и неразделна част от Вселената.

В по-земен и не толкова езотеричен смисъл, мокша ни напомня нещо изключително важно. Това, че човек трябва да се стреми на всяка цена към вътрешната си свобода и да разширява постоянно правомощията й, отърсвайки се от различните житейски "спирачки". Защото това има шанс да донесе в живота му мир, спокойствие и повече щастие. 

Е, с йога или без, бъдете свободни! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май