Йогапедия: акройога

Ето на това му се казва споделена тренировка ;)
Йогапедия: акройога

Най-важното

Преди броени дни публична демонстрация по акройога бе организирана в нюйоркското метро. Очаквано, случката предизвика много дискусии по темата. Критиците смятат, че подобна проява е истинско, ама истинско, неуважение към последователите на древната практика. И заслужава строго порицание.

Други споделят мнение, че тя е прекрасен начин практиката да бъде популяризирана и все повече хора да й се посвещават.

Що се отнася до нас, може би ще се присъединим към групата на вторите. Просто критикуването не ни е в стила. Ама въобще. Вижте видеото и преценете сами. Очакваме вашия коментар =)

От известно време се опитваме да изпълним една почти непосилна задача. А именно – да накараме партньора си да спортува с нас. Най-напред опитахме със съвместна сесия по тенис на маса. Уви, тя никак не се оказа толкова забавна, колкото очаквахме. Бяхме разбити още в началото. И, да, отказахме се бързо.

После решихме, че можем да тичаме заедно... Но още на първата крачка стана ясно, че всъщност не можем. Защото изостанахме назад и отново бягахме сами.

Почти бяхме отхвърлили идеята за споделена тренировка, когато... Попаднахме на този стил в йога, който признаваме си, виждаме за първи път. Но веднага спечели симпатиите ни. Защото ни изглежда прекрасен начин за съчетаване на две от най-любимите ни неща – редовната практика + обичания мъж. И, логично, веднага се постарахме да научим повече за въпросната разновидност. В случай, че и вие сте се нагърбили с романтична мисия, спокойно може да започнете мини-проучване с нас:

Произход: Не ни стана много ясно кога точно се появява за първи път акройогата, но това няма значение. По-важно е, че тази любопитна форма получава популярност сравнително късно, през 2006 година. Тогава двама души – Джейсън Немер и Джени Клейн, решават да я разпространят по света. За тази цел, те оформят специален наръчник, който се оказва безкрайно полезен за всички начинаещи.

Впрочем, много хора преди това заимстват в сесиите си елементи от акройога. Реално обаче, сладурите са първите официално лицензирани инструктори в този стил. И могат само да се гордеят с това.

Философия: Практиката копира елементи от класическата йога, от спортната гимнастика и от тайландската масажна техника. Точно така. Става въпрос за един безспорен фитнес миш-маш, но ужасно полезен и приятен. Основната му идея е да ви отпусне, както и да повиши доверието ви към партньора. И като цяло – към света. В крайна сметка: да се превърне в забавен начин за релакс на съзнанието и бягство от проблемите.

Очаквайте: по време на тренировката и под егидата на инструктор, да изпълнявате обичайните асани, но по двойки. В комбинация с интересни и понякога – поносимо трудни, балансиращи движения, заети от гимнастиката. Интересна тук е ролевата функция на всеки трениращ. Взависимост от нея, вие може да бъдете:

  • Основа – човекът, който по време на урока има най-продължителен контакт с пода. Основната му задача е, служейки си с крака и ръце, да поддържа тялото на партньора си във въздуха, докато последният изпълнява различни движения. С две думи: трябва да бъдете истинска опора.

  • Летец – човекът, който лети. Буквално. За да се справи със свободния си полет, той има нужда от: баланс, сигурност, както и от сила в горната част на тялото.

  • Поддръжка – човекът, който седи отстрани и се смее. Шегуваме се = ). Неговата функция е малко по-отговорна. Той следи дали "авиаторът" е в безопасност. И е готов да го хване в случай, че "основата" се разклати, без да иска. Може да дава някакви полезни съвети и команди и на двамата участници в представлението.

Опитайте, ако... искате нов прилив на енергия във връзката си. Или просто изгаряте от желание да подобрите балансовите си умения.

Иначе, може да ви предложим идея за още една съвместна тренировка. Тук! Сигурни сме, че ще ви хареса ; )

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април