Йогапедия: Нидра

За дълбокия, съзнателен и лекуващ напрежението, сън
Йогапедия: Нидра

Сигурни сме, че познавате и ползвате различни методи за справяне с напрежението. Надяваме се даже, че по-голямата част от тях ви помагат наистина.

Ако обаче искате да опитате нов, различен и ефикасен начин за борба със стреса, пробвайте с:

Йога нидра

Произход: Наричат този стил в древното изкуство още "йогически сън". Той е изпробван и разработен за първи път от Свами Сатянанда Сарасвати - индийски гуру и основател на Бихарската школа.

Свами се докосва до магията на йога нидра, когато през 1943 година е в Ришикеш, Индия. По същото време започва да се рови в свещените тантрични книги и да черпи ценни знания от тях.

След дълги и ползотворни търсения, накрая създава систематичен метод за постигане на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Въпросната практика той популяризира в средата на 20 век.

Философия: Свами обяснява йога нидра като състояние, при което умът се намира на прага на пълното будуване и съня. И наистина: по време на тази медитативна практика в никакъв случай не трябва да заспивате.

Основната ви задача (и тя никак не е лека) е да освободите съзнанието си от т. нар. самскари. Или от всички наслоявани във времето преживявания, впечатления, предразсъдъци, които ви пречат да живеете в мир със себе си.

Очаквайте: пълен релакс. Ще се разположите удобно в шавасана и ще затворите очи. Успокояващият глас на преподавател ще ви преведе през дебрите на съзнанието, като неусетно ще ви принуди да забравите за "утре" и "днес".

Важно: йога нидра се практикува в затъмнено, шумоизолирано помещение и не е добре да бъде прекъсвана. Облечете удобно облекло за предстоящата си сесия.

Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май