Йогапедия: Айенгар

Премахва стреса, тонизирайки цялото тяло
Йогапедия: Айенгар

Определено няма сезон за йога – просто тя пасва целогодишно, на всяко място и по всяко време.

Но имаме усещането, че идеалният момент за превръщането й в ежедневна практика е именно горещия сезон. Не само, че повечето видове йога могат да се практикуват на открито, сред природата, но и имат магическото свойство да премахват стреса от всяка мускулна фибра.

Ето и следващия стил, който едновременно тонизира тялото и премахва напрежението:

Айенгар йога

Произход: появява се в средата на миналия век в Индия, благодарение на Б. К. С. Айенгар, чието име носи. Учителят е може би най-популярното лице на източното учение по света. Днес е на 92 години и се счита за най-великия жив йога на планетата, а системата му от движения е най-разпространения вариант на хатха йога в света.

Философия: набляга на хармоничното съответствие между всички части на тялото в различните пози и чрез тях. Това води до постепенното изграждане на физическа сила и издръжливост. Тъй като засяга цялото тяло, при това комплексно, повишава и баланса и гъвкавостта му.

Очаквайте: подгответе се да тренирате краката си чрез редуването на балансиращи пози и такива в изправено положение. Добрите преподаватели по айенгар йога напътстват всеки от своята група постоянно. Те се стараят да коригират несъвършенствата при изпълнение на дадена асана своевременно и окуражават участието на цялото тяло в позите.

Често използват допълнителни опорни точки като блокчета, еластични ленти, каиши и други.

Системата има вариант за начинаещи, но като цяло е подходяща за напреднали.

Опитайте, ако: ви харесват стриктните инструкции – в тези часове ще получавате много от тях и място за експерименти няма.

Освен това е доказано, че айенгар йога помага на хора, склонни към депресивни състояния, гневни изблици, тревожност, умора.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май