Йога на плажа

С един бърз инструктаж
Йога на плажа

Поправете ме, ако греша, ама е лято. Топло, слънчево и весело ;) Просто идеално за практикуване на йога навън. В този ред на мисли, имам две предложения за вас: комбинирайте сесията си с хайкинг или...

В най-скоро време я пратете на море :) Защото сутрешната или вечерна практика на плажа е едно безспорно вълнуващо изживяване, което в никакъв случай не бива да пропускате.

А, за да бъде то още по-незабравимо, ще си позволя да ви дам набързо няколко скромни съвета: 

Мястото

Удобно шалте, красив изгрев/залез, вие...

Не искам да се меся в романтичната ви представа, но, освен трите изброени неща, имате нужда и още нещо: подходящ терен за практикуване. Пясъкът може да ви изглежда като чудесна алтернатива, ама не е точно така, за съжаление.

Цялата истина е, че той е една сравнително неравна и нестабилна настилка, твърде често с гарантиран наклон. Иначе казано, това би затруднило изпълняването на по-сложните пози – тези, които тестват баланса ви, например.

Та, съветът ми е да приближите постелката си съвсем близо до водата, където пясъкът е доста по-твърд и създава по-голямо чувство за сигурност.

Погрижете се също така в декора да не присъстват камъни, пръчки, медузи, русалки (!) и т.н, защото те също могат да създадат предпоставка за контузия, няма майтап. Колкото по-отдалечено от цивилизацията е избраното от вас кътче, толкова по-добре. Това ще ви улесни в постигането на необходимата концентрация.

Други съществени подробности

inm.comПреди сесията не забравяйте да покриете цялото тяло със слънцезащитен крем. Нищо, че слънцето не е изгряло (или пък сега залязва). Не се знае колко ще продължи тренировката ви и колко дълго ще сте изложени на вредните слънчеви лъчи.

Подразбира се, че бутилката с вода трябва да е близо до вас, нали?

Най-важното нещо все пак е да не "насилвате" представата си за йога-преживяването на открито.

Работата е там, че то може да не се окаже толкова романтично, колкото сте очаквали. Шумът, жегата, мушичките, които вървят в комплект с морския климат...

Мда, те могат по-скоро да ви издразнят, отколкото да ви очароват ;)

Затова започнете скромно и без големи очаквания - с поздрав към слънцето (или към луната), с няколко медитативни и дихателни техники. Ако ви предстои дълга ваканция на морето, постепенно ще увеличите продължителността на сесията си и ще включите в нея още неща.

И като подхванах темата, нека ви попитам: вие обичате ли да правите йога на плажа? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май