Йога и за незрящите

Eyes-Free Yoga е вашият личен виртуален инструктор
Йога и за незрящите

В йога е важно да можеш да виждаш преподаваните от инструктора асани. Ето защо за незрящите единственият начин да я проктикуват досега беше да прибегнат до услугите на персонален преподавател или да разчитат на собствената си двигателна култура и да импровизират.

Отскоро екип от компютърни специалисти от Вашингтонския университет обаче работи по програма, която следи движенията на потребителя и му дава вербални насоки за изпълнение на желаната поза. Софтуерът се казва Eyes-Free Yoga (Йога без очи, в свободен превод) и е базиран на Microsoft Kinect. В настоящия си вид в него са зададени инструкции за изпълнението на шест пози от йога. Наскоро ръководителят на проекта Кайл Ректор и нейният екип публикуваха методологията си онлайн и всеки, който се интересува от научно-техническите детайли около него, е свободен да се запознае с тях.

Eyes-Free Yoga е проектирана така, че Kinect устройството наблюдава определени ъгли от стойката на потребителя и след това го инструктира накъде да придвижи торса, ръцете и краката си, за да изпълни съответната асана по коректен начин. Крайният резултат е една достъпна игра от тренировъчен тип, която е добра алтернатива за онези, които не могат да си позволят личен йога инструктор. Тук нарочно не повтаряме думата "незрящ", защото дори и зрящите хора понякога имат нужда от страничен поглед, за да са сигурни, че не пропускат някой детайл.

За всяка една от шестте пози има около 30 гласови насоки за корекция, базирани на изискванията за правилното им изпълнение и най-често срещаните грешки. За целта Ректор се е консултирала с редица инструктори и самата тя практикува йога, за да може да изпробва и модифицира програмата. Тестването на Eyes-Free Yoga се осъществява и с помощта на 16 незрящи и недобре виждащи хора, като част от тях не са практикували йога никога през живота си. Софтуерът е програмиран така, че да следи първо за отклонения в позицията на торса, главата и врата (което е много добра идея, предвид факта, че тяхното подравняване издава положението на гръбначния стълб) и след това преминава към крайниците.

Цялата технология се базира на елементарна геометрия и следи за постигането на определени ъгли в крайниците или между крайниците и тялото. Така например, в някои пози ъгълът между бедрото и подбедрицата трябва да е 90 градуса (допуска се някакво отклонение, разбира се), а пък ръката трябва да е изпъната на 160 градуса спрямо тялото. Kinect разчита тези ъгли с помощта на камери и впоследствие съветва потребителя как да се намести, за да постигне оптимална позиция.

Най-хубавото е, че Eyes-Free Yoga ще се разпространява безплатно и всеки желаещ ще може да си го свали от интернет и да практикува, стига да разполага с необходимия за целта хардуер. Сега стискаме палци с времето да се увеличи и наборът от асани, които ще могат да бъдат изпълнявани под неговия експертен надзор.

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април