За предизвикателствата в йога с едно наум

Или кога трябва да отидем по-нататък в практиката и кога не
За предизвикателствата в йога с едно наум
inm

Още се смея вътрешно на историята, която ми разказа българският преподавател по йога Даниел Петров :) Преди няколко години негов ученик много искал да си сложи краката зад врата и един ден решил да го направи у дома...

След солидна доза упорство, младежът наистина успял да заеме позата. Но... се заклещил и останал така няколко часа. А когато майка му се прибрала, вместо да му помогне в разплитането, го набила заради неразумната му постъпка.

Историята е много поучителна, защото показва, че към предизвикателствата в йога човек трябва винаги да подхожда с много внимание.

710066inm

Всъщност, преди да се задълбочите в изучаването на която и да е асана (и особено на нейните по-сложни вариации), би било добре първо да си отговорите на следните няколко въпроса:

710117inm1) Безопасна ли е техниката, към която проявявате интерес? И по-важното: какви рискове от контузии крие реализацията ѝ? Това познание е от съществено значение за безболезнената ви тренировка.

2) Доколко осъществяването на въпросното движение нарушава комфорта на тялото ви? В случай, че неудобството е значително, горещо ви препоръчвам да прекратите експериментите си. Няма да доведат до нищо добро.

3) Успявате ли да дишате нормално, дълбоко и спокойно, докато сте в позата? Ако категоричният отговорът е "не", значи е необходимо да поработите още върху усвояване на базисното движение и тогава да пристъпите към заучаване на сложнотиите :) Нарушеното дишане е белег за това, че се насилвате.

4) Защо искате да направите по-сложната асана? За да се изфукате пред някого (колко сте гъвкави, ей!) или за да прогресирате в практиката? Вторият мотив е доста по-смислен, препоръчвам ви да заложите на него.

Разбира се, не искам да кажа, че да се експериментира в обучението по йога е лошо. Трябва обаче винаги да се прави с едно наум :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май