В час по йога

Упражняваме позата жерав, съсредоточете се!
В час по йога

Клас седни, клас тихо! Преди да започнем днешното си занимание, искам да ви се представя. Казвам се Краси и съвсем не съм преподавател по йога. Нито съм заместващ ръководител.

Просто съм човек, който, подобно на вас, искрено се интересува от древната индийска наука, споделя голяма част от философията ѝ и се стреми да я практикува редовно.

Така че, спокойно – изобщо не съм взискателна. Още повече, че йога е индивидуално пътуване, не бих искала да се меся във вашето. Това, което ще направя обаче, е да бъда с вас и да ви помагам във всяко предизвикателство, доколкото ми позволяват познанията и силите.

В този ред на мисли (и тъй като часът вече започна), ще ви предложа да упражним една от любимите ми асани - т.нар. жерав. Запознах ви с нея преди време, тук, помните ли? Да, въпросната поза, всъщност, съвсем не е лесна, защото изпълнението ѝ изисква изключителна концентрация, както и полезното умение да се балансира на ръце.

inm.comТа, в случай, че все още нямате успех с трансформацията си в жерав, нека ви дам два бързи съвета. Тези: 

  • За да се справите с упражнението, имате нужда най-вече от сила в ръцете и, като цяло – в пояса. Затова ви предлагам да поработите върху тази част на тялото. Чудни упражнения за целта са лицевите опори, както и планковете. Изпълнявайте ги редовно и резултатите няма да закъснеят.

Освен, че ще ви помогнат да заемете позата без проблем, въпросните движения ще подобрят силата на торса. Бонус: ще имате здрави и добре оформени горни крайници.

  • Обикновено, напредналите в практиката изпълняват жерав с изпънати ръце, но... Аз ви съветвам да ги свиете леко в лактите, защото така е много по-лесно. Още нещо важно: внимавайте с китките! Избегнете натоварването върху тях, като разпределите тежестта на тялото по цялата длан, та чак до пръстите. Последните разперете широко – така ще си осигурите допълнителна опора.

Ами, това е. Опитайте, сигурна съм, че този път ще успеете =) Фокусът е никога, ама никога да не се отказвате ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май