В час по йога 3

Да упражним "умирането" на шалтето ;)
В час по йога 3

Най-важното

Представете си, че в областта между веждите имате трето око и съсредоточете мислите си там. Знам, че звучи смешно, но, ако се доверите на въпросната визуализация, тя ще подкрепи усилията ви да се отпуснете.

Ура! През уикенда ми предстои да се включа в ново йога приключение – интересен курс по минг чи и кристалотерапия. Разказах ви за въпросното събитие в този материал и ви обещавам още полезна информация.

Междувременно, с удоволствие ще ви поканя в днешния виртуален урок по йога. Този път избрах да упражняваме шавасана или т. нар. поза мъртвец (мъртва поза).

Асаната не е свързана с реализация на сложни движения, но често създава големи проблеми на начинаещите. Знаете, че при нея се постига пълно и осъзнато отпускане на тялото, с идея да се разпредели генерираната по време на практика енергия. И, да, за някои хора това отпускане понякога е просто невъзможна мисия...

А, ако то затруднява и вас, ще си позволя да ви дам няколко съвета:

Не бързайте. Извършете своеобразното "умиране" бавно и постепенно :) Отпускайте всяка част от тялото си поетапно и съсредоточено. Не мислете за времето, което ви остава до края на сесията. Останете сами със себе си.

Осигурете си комфорт. Важно е да се чувствате удобно, да сте спокойни. За целта, погрижете се постелката, върху която лежите да е подходяща – да не е много тънка, за да се избегне директния контакт с пода. Може да сложите навита на руло кърпа под кръста, в областта под коленете или под главата, за още по-голямо удобство.

Разперете крайниците така, че те да не се докосват до тялото (както и помежду си, ако става въпрос за краката). Нека дланите на ръцете сочат към тавана.

Още нещо: стаята, в която практикувате, трябва да е добре проветрена и приятно затоплена. Не е хубаво да става течение в помещението (лесно се настива така), затова затворете вратите, които биха могли да създадат такова.

Дишайте дълбоко. Фокусирайте се върху вдишването и издишването. Това ще ви позволи да прогоните всяка излишна мисъл и да останете съсредоточени по време на цялата техника.

И не забравяйте, че шавасана е интегрална част от заниманията ви по йога. Тя не само е изключително приятно преживяване. Усвояването ѝ ще ви позволи да прогресирате в практиката, като се научите да разпределяте жизнената си енергия правилно. Пожелавам ви успех! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май