Богдана Карадочева пълни пуйка с кестени за Коледа, Етиен Леви не може без кисело зеле

Богдана Карадочева пълни пуйка с кестени за Коледа, Етиен Леви не може без кисело зеле

Пуйка с кестени е новогодишният специалитет на естрадната прима Богдана Карадочева, която приготвя за всеки празник. Един от хората, които най-често я опитват, е дуетната й половинка от хита "Нова година" Васил Найденов. Техният колега Етиен Леви не сяда на празничната маса без любимото си кисело зеле. На вегетариански гозби залага Йорданка Христова, тъй като от много години е вегетарианка, но заради децата си пече и меса.

"За мен Коледа е големият празник, а Нова година е купон. И на двата обичам да съм вкъщи с децата и внуците. Рядко излизам на площада, че не обичам такива масови прояви, както и на ресторант не обичам да празнувам. Важното е да сме живи и здрави, а не какво ще ядеш и пиеш", казва Богдана Карадочева.

Тя винаги приготвя толкова много неща за трапезата, които обаче никога не се изяждат. "Очите са по-лакоми. Винаги искам да има много неща - пека меса, баници, капама, кремове и какво ли не. Моята традиционна пуйка с кестени винаги се изяжда, всички много я харесват. Моята я правя с кестени, с малко гъши или патешки дроб в плънката. Отгоре е хубаво много масло да се сложи и я слагам върху зеле с бекон и кимион", споделя Богдана, която дори издаде своя книга с готварски рецепти. В нея тя разкрива тайната на баба си - едно ядене става много вкусно, когато се готви бавно.

И на тази Нова година, както всяка, ще прозвучи златният хит на Богдана Карадочева и Васил Найденов. Двамата ще го изпълнят в новогодишното издание на "Забраненото шоу на Рачков" по NOVA. А певицата разказва историята на песента: "Маргарита Петкова беше написала това стихотворение и ние заедно започнахме да го мислим за песен. И тя стана такава песен, че хората започнаха да си я презаписват на касети, след това излезе на дискове и си я пускат всяка Нова година. Стана като химн, въпреки че преди няколко години имаше една кампания да се спрат "досадните” песни. Ами да напишат по-хубави. Как да се спре? И на Марая Кери песента била досадна, и "Джингъл белс”... дори "Тиха нощ, свята нощ” на Грубер, която е класика – и това да се спре. А аз имам претенциите, че коледната ни песен с Васил и Стефан "Бог се роди, Коледо” е една от най-хубавите, защото стихотворението на Маргото е страхотно".

Като всички деца и малкият Васил Найденов е чакал с нетърпение Дядо Мраз да мине и да остави подаръци и за него. Семейството му празнувало Коледа, въпреки че по онова време това било забранено. "Дори ходехме тайно на църква. И са ни изкарвали оттам хора, които после първи се редяха да влязат”, спомня си Кеца. После през годините е срещал често Дядо Мраз и Дядо Коледа по партита, на които е пял.

"Това е хубавото на нашата професия - че сме виждали Дядо Мраз, че и Снежанка неведнъж. Особено по време на снимки за новогодишни програми, които се правеха едно време. По 5-6 часа бяхме с тях. Към 20-ия дубъл Дядо Мраз е вече толкова изморен...”, смее се изпълнителят на "Казано честно, всичко ми е наред".

"Имало е и Коледи, които съм пропускал заради многото работа и пътувания. Това не е хубаво, но светът е такъв. Като че ли невинаги отдаваме необходимото внимание на близките си”, казва Васко.

Той си спомня, че по соцвреме бананите са ги пускали по магазините само за Нова година. Затова като млад пианист в оркестъра на Богдана Карадочева, по време на едно турне в Канада решил да навакса. "Като си получи хонорара, беше казал "Дайте ми банани за тези пари” и те му дадоха 260 кг банани. Едни огромни кашони в хотелската стая. Не успяхме да ги изядем, целият хотел миришеше на ферментирали банани, отвратително", спомня си Богдана.

Семейството на малката Йорданка Христова също е ходило на църква за Коледа. "Въпреки времената тогава никога не съм усещала репресия. Поне така беше в моя квартал "Света Троица”, спомня си примата. Много светла и много уханна, така определя Бъдни вечер, когато са се събирали цялото семейство.

"Много се говори за църквата, за религията, а не виждам хората да са станали по-смирени. Постоянно се случват обири, убийства. Такива престъпления не си спомням да е имало в България”, казва певицата и отбелязва, че сега на празника всичко се прави много показно. "Колкото може по-шумно и по-явно, за да ни видят, а всъщност това са духовни празници”, обяснява тя. Няма спомен за подаръците, които е получавала като малка, но е на мнение, че днес подаръците са загубили истинската си стойност. "Навремето се подаряваха книги и такива дребни неща. Докато сега се радват на джиесеми, таблети и подобни скъпи неща. Не е важно да е скъпо. Важно е да е нещо лично, което да те зарадва”, казва Данчето.

"Чувствам една тъга, защото знам, че хората го свързват с ядене и пиене, а аз го свързвам с раждането на Исус, който бива разпнат заради нашите грехове”, продължава темата и нейният колега Етиен Леви. Той свързва рождественските празници с приемственост.

"Аз съм дете на майка българка и баща български евреин, но никога не е имало разделение между празници и кой какъв е и защо е”, казва любимецът от група Трик. Семейството му е почитало всички празници - както Ханука, така и Коледа. "В крайна сметка Бог е един и той е за всички”, казва Сути, който и до днес си спомня чичо си, облечен като Дядо Мраз.

"Аз и досега вярвам, че съществува добрият старец, защото ако избягаме от нашето детство, все едно нищо не правим”, призовава певецът всички. Един от подаръците, които получава от Дядо Мраз, са кубчета с печатни букви. Именно от тях той и братовчедка му се научават да четат като много малки. Неговият специалитет е киселото зеле и винаги има от него на празничната трапеза.

Мегазвездата на фолка Ивана се е зарекла да не работи по коледните празници заради инцидент в мразовитата нощ на 24 срещу 25 декември. "Преди години се бяхме събрали в Айтос. Станахме от масата и тръгнахме по стария път към Стара Загора за участие със Стояна и Румен. Валеше сняг и имаше преспи. Участието ще е било към 1 ч през нощта. По пътя падна едно дърво. Бяхме с джип, опитахме се да минем през нивите отстрани... И нищо не става по никакъв начин. В 00:01 ч като по чудо дойде голяма машина и избута дървото. Явно трябваше да се случи точно на 25-и. Сякаш Бог ни подсказваше, че не трябва да работим. Ние не мислихме тогава за парите, а за отговорността, защото сме поели ангажимент", разказва изпълнителката на хитовете "Шампанско и сълзи" и "Празник всеки ден".

По традиция на празниците Ивана се събира с близките си в своя дом в Пловдив, но сега за първи път ще е без любимия си татко – музиканта Тодор Калудов, който почина през май. "Винаги Бъдни вечер е малко тъжно, а сега ще е още повече, защото винаги се събирахме заедно с майка ми и баща ми. Спазваме абсолютно традицията за постните ястия, за тихия разговор, за прекадяването на трапезата, за молитвата, която е по-скоро като благодарност. И другото е просто музика", казва Ивана.

Сантра и Наско от Б.Т.Р. с конструктори

Конструктор лего е един от първите подаръци, които помни, че е получила от Дядо Коледа певицата Сантра. "Бях много щастлива! Целият ден на Коледа се занимавах с него. Свързвам Коледа с миризмата на вкусните семейни гозби - сарми, подаръци и паднали иглички по килима. Напоследък преоткривам Let it Snow в изпълнение на Франк Синатра", казва бременната изпълнителка. И Наско от Б.Т.Р. е получавал конструктори за празниците от родителите си – баща му ги пращал от Германия, а майка му от Съветския съюз, където учела докторантура, му носила пластмасови войници и танкове. Спомня си, че на три пъти са събирали пари с брат си, за да си купят мечтаните подаръци: "Заедно с брат ми си купихме колело, а също и влакче с релси. По едно време много исках грамофон и отново двамата си събрахме спестяванията и си купихме”, разказва вокалистът.

Лео Богдановски, Телеграф

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май