Анахид Тачева с деменция, не помни сина си Митко Цонев

Анахид Тачева с деменция, не помни сина си Митко Цонев

Телевизионната легенда Анахид Тачева се е предала пред деменцията, разкриват нейните роднини. Заболяването нанесло сериозни щети на паметта на славната говорителка. 81-годишната бивша съпруга на Коста Цонев вече не си спомняла покойния си син Димитър Цонев, пише вестник Ретро.

Пет години и половина след внезапната му смърт заради масивен инсулт майка му не говорела изобщо за него, сякаш никога не е съществувал в живота ѝ. "На моменти имам чувството, че не си спомня тати. Според мен мозъкът е включил някакъв защитен механизъм и трие всичко, от което я боли. Физически е много здрава, но ментално не е себе си", казва за състоянието ѝ внучката ѝ Деси Цонева, дъщеря на Митко Цонев.

Тъй като деменцията на Тачева била хваната от лекарите в Щатите в ранен етап, тя веднага започнала лечение и приемала лекарствени средства, но те просто забавяли хода на заболяването и не можели да го контролират или заличат напълно. Така в паметта ѝ имало бели петна, особено свързани с хора, които не са вече между живите, както и с повратни моменти в нейния изпълнен с драми и трагедии живот.

Живите си близки Анахид разпознавала, дори да не са покрай нея. Вече близо 10 години тя е в Америка при най-малката си дъщеря Анахид от брака ѝ с Васил Тачев. Живее заедно с нея, гръцкия си зет Аристотел и двете си внучета Арис и Ейтън. Спомняла си и другите си внуци и правнуци, които са в България, но деменцията "изяла" от съзнанието ѝ и двамата ѝ покойни мъже – Коста Цонев и Васил Тачев.

На родна земя легендата на БНТ не е стъпвала почти 4 години. За последно тя се гласеше да се прибере в България през 2019 г., но коронавирусът осуети плановете ѝ, а и след отключването на деменцията връщането ѝ стана още по-невъзможно. Дъщеря ѝ Анахид настоявала тя да бъде под непрекъснато медицинско наблюдение и отказвала да я пусне да лети от Ню Йорк до София.

Бившата тв говорителка с арменски корени си взела "сбогом" с приятелите си тук по време на последната си визита, когато остана у нас за повече от месец. В Америка Тачева пребивава легално след смъртта на втория си съпруг Васил през 2012-а. Година след това тя кандидатства за зелена карта и виза за Щатите и беше одобрена.

Благодарение на своя зет милионер, който се занимава с недвижими имоти, ресторантьорство и казина, поболялата се Анахид е добре подсигурена финансово и живее в апартамент за милиони долари в един от най-скъпите квартали в Ню Йорк, в съседство с много холивудски звезди. В същото време обаче другата ѝ дъщеря Теодора от първия ѝ брак с Коста Цонев е на ръба на мизерията и едва свързва двата края след двата опита за самоубийство и безрезултатните опити години наред да си намери работа, за да гледа двете си деца като самотна майка.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май