Ще желаете ли кокаин и херпес с "Петдесет нюанса сиво"?

Когато наемате от обществената библиотека, не си взимате само книгата...
Ще желаете ли кокаин и херпес с "Петдесет нюанса сиво"?

Ако досега сте били със смътното усещане, че "Петдесет нюанса сиво" е мръсна книга, след прочитането на този текст у вас няма да остане и капка съмнение по този въпрос.

Ян Титгат е професор по токсикология от Антверпен, Белгия. Като един уважаващ себе си учен, той използва всеки повод да упражни професията си на места, където другите хора намират предимно развлечение. Така той се озовава в местна библиотека, от която наема десетте най-популярни книги, както и няколко "контролни" екземпляра, и ги носи в лабораторията си за щателен анализ.

Никак не е изненадващо, че популярните томове се отличават с 25% до 40% повече микроорганизми (в това число и бактерии) от по-малко известните заглавия. Малко по-сюрпризиращ е фактът, че е и десетте бестселъра дават позитивни резултати на теста за кокаин.

Преди да се втурнете към най-близката библиотека обаче трябва да уточним, че става дума за нива, недостатъчни да "предизвикат фармакологичен ефект" или с други думи - да ви надрусат. Твърде малко, така да се каже. Затова избягвайте да се оправдавате за бялото около носа си с факта, че четете много мейнстрийм литература.

Но да дойдем и на другия скандален момент от статията най-накрая. "Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс е куриоз в извадката от популярни книги заради това, че съдържа следи от херпес. Не генитален, противно на всеобщите очаквания, а от онзи - по-тривиалния вид, който излиза по устата.

Това ще рече, че някой е наплюл, накихал или нацелувал еротичния роман. Вероятно други са стигали много по-далеч от това, но не и с конкретния екземпляр. Или поне не и по начин, който да бъде отчетен от тестовете на токсиколога.

Дори и да сме имали някакво бегло намерение да прочетем култовото заглавие, сега вече то е само смътно колебание, граничещо с нежелание. По-смътно от спомена за последния херпес, който прекарахме. Дори и аудиокнигата не искаме да чуем без презерватив. Извратеняци...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май