Щастливи и след век

Тайната на столетниците е...
Щастливи и след век

"Така се живее сто години!" е нещо, което чуваме твърде често и въпреки това малцина са онези, които наистина могат да ви кажат рецептата за здраве и дълголетие. Освен ако не са я изпитали на свой гръб.

Между 2006 и 2011 година немският фотограф Карстен Тормелен заснема над 50 столетника за проекта си Jahrhundertmensch. Техните портрети са публикувани в два отделни албума – Living a Century (Да доживееш век, 2008 г.) and Happy at Hundred (Щастливи на сто, 2011).

780170Karsten ThormaehlenЕлза Паули, родена на 13 септември 1907 г.

Попитайте всеки един от тях какво е сторил, за да достигне тази достолепна възраст и ще чуете многоликата истина. Някои ще посочат неизменната чашка алкохол на вечеря, други ще споделят с вас вегетарианските си убеждения, трети биха изтъкнали изобилието на риба в менюто си, за четвърти ключът е в щастието...

780167Karsten ThormaehlenЕрвин Хойселер, роден на 30 март 1909 г.

Независимо дали старците, които виждате, ви се усмихват или не, няма как да не почувствате щастието и мъдрото им спокойствие. Дори консервативната наука е склонна да се съгласи, че една от предпоставките за дълъг и лишен от болести живот е способността да се справяш със стреса и трудните ситуации (особено, когато си станал свидетел на две световни войни). Казват, че именно екстровертните личности и ентусиастите са онези, които страдат от сериозен шанс да духнат 100 свещички на тортата със смях на уста. Така че, усмихвайте се и не взимайте житейските несгоди твърде насериозно, за да сте щастливи и след век :)

780172Karsten Thormaehlen Ерна Калис, родена на 6 септември 1908 г.

Вижте още в галерията.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април