Шест яйца седмично удължават живота на възрастните хора

Шест яйца седмично удължават живота на възрастните хора

Редовната консумация на яйца може значително да намали риска от фатален край при сърдечносъдови заболявания, показва мащабно проучване на учени от университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия.

Изследването, което обхваща 8756 души на възраст над 70 години от Австралия и Съединените американски щати, разкрива впечатляващи резултати. Според данните, хората, които консумират между едно и шест яйца седмично, имат с 29% по-нисък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания.

"По-рано се смяташе, че консумацията на яйца е вредна за хората с висок холестерол. Ние обаче установихме, че дори при тези пациенти яйцата намаляват риска от сърдечносъдови заболявания", споделя Холи Уайлд, водещ автор на изследването и преподавател в университет "Монаш".

Методология и резултати

Проучването, базирано на данни от проектите ASPREE и ALSOP, проследява здравословното състояние на участниците в продължение на шест години. Изследователите отчитат множество фактори, включително възраст, здравословно състояние, физическа активност и качество на храненето.

Особено впечатляващи са резултатите при групите с балансирано и висококачествено хранене, където редовната консумация на яйца води до намаляване на риска от сърдечносъдова смърт съответно с 33% и 44%.

Препоръки за консумация

Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва консумацията на едно яйце дневно за здравите хора и до две за възрастните с нормални нива на холестерол. В Австралия препоръките достигат до седем яйца седмично.

ключови думи:
яйца

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари