Фрапиращи истини за лековете против стрес -2

Запазете малко лоши емоции и за себе си
Фрапиращи истини за лековете против стрес -2

Знаете ли, че не само обикновените хора, но и редица специалисти, започват все по-често да се съмняват в ефикасността на традиционните средства за борба със стреса.

Причините са много, но ние преподчитаме да фокусираме вниманието ви главно върху една – нуждата от разнообразие. С времето този негодник, стресът, също изгражда имунитет и е добре да го укротявате с нови, по-ефективни оръжия.

Ето няколко, различни от вече съществуващите, стратегии за справяне с него.

Запазете мъката за себе си, вместо да я рекламирате навсякъде

"Странно или не, споделянето на проблемите с близки и приятели често не носи облекчението, от което човек има нужда в определени периоди от живота си", обяснява Карин Коуфман, асистент по клинична психология от университета в Кент.

Д-р Коуфман и колегите й наблюдавали група от хора, наскоро преживели загуба на близък.

Оказало се, че тези, които избягват да мислят или да разговарят за тъгата си, по-рядко ги покосяват различни леки заболявания. Нещо повече: по-бързо се възстановяват от преживяното. При тях рискът да изпаднат в сериозни депресивни състояния също бил незначителен.

Това, разбира се, не означава, че трябва да се изолирате напълно, когато ви се случи нещо лошо. Напротив: почувствате ли се готови за комуникация, излезте навън и се вижте с приятели.

"Полезно качество в живота е да оставяте лошото зад гърба си и да гледате само напред.", казва още доктор Коуфман.

Островът на изкушенията - на ваше разположение

Чували сте, че ако посягате към сладките неща, за да успокоите нервите си, чувството за безпокойство може да се увеличи дори двойно.

Всъщност не е точно така. Наскоро направено изследване доказа, че умереният прием на черен шоколад, например, може да се отрази много благоприятно върху цялостното ви психическо състояние. Това се дължи на антиоксидантите, които се съдържат в него.

В проучаването участниците, които хапвали по 40 грама на ден от тъмното изкушение в продължение на две седмици, наистина намалили значително производството на кортизол в организма си (т. нар. хормон на стреса).

Е, сега ви пожелаваме да спечелите и тази битка!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май