Флиртувай със слънцето безопасно

Ей така :)
Флиртувай със слънцето безопасно

Ок. Много обичате тази голяма огнена топка на небето. И има защо. Без нея нямаше да има живот. Нямаше да има лято, море и цаца :) Но, уви, знаете, че слънцето може да ви навреди, ако злоупотребявате често и по много с приятелството му.

Бъдете разумни и не му разрешавайте прекалена близост. Най-малкото: носете слънцезащитен крем, когато флиртувате с него.

Ето още няколко бързи съвета за здравословни слънчеви взаимоотношения:

- Купете си продукт с фактор поне 15, за който сте сигурни, че има широкоспектърна защита. Иначе казано: че ще ви предпази и от UVA, и от UVB лъчите. За ваша информация, и двата вида са опасни за вас, но първите са по-страшни, тъй като проникват в кожата в дълбочина. Често ги обвиняват за причинители на ракови заболявания и прочее "престъпления". Лъчите от втория тип не са по-малко безобидни, но поне съсредоточват вредното си действие най-вече на ниво епидермис. Стимулират производството на меланоцити – клетките, отговорни за образуването на пигмента меланин.

- Имате ли нужда от крем с фактор повече от 50? Ами, не, не мисля. Освен ако не възнамерявате да прекарате лятото си в Сахара или на някое друго още по-горещо място по света :)

- Относно избора на продукт, препоръчам лосионите, защото позволяват по-пълно и леко нанасяне. Стиковете са подходящи за предпазване на по-малки зони от тялото и лицето и за ежедневна употреба. Спрейовете изискват по-щателно нанасяне и в повечето случаи не могат да ви покрият така, както очаквате.

- Бонус ли е съдържанието на бета-каротин и витамини в слънцезащитните ви кремчета? Не е научно доказано, че са плюс. Така че ви съветвам да не си купувате продукти само заради наличието на въпросните съставки в тях.

- Момичета (и момчета!), веднага след епилация не се излагайте на слънце :) Рискувате да се сдобиете с пигментни петна, тъй като след третиране (особено с кола маска) кожата е уязвима към пигментиране.

- Бебета (под шест месеца), кажете на майките си, че мястото ви НЕ е на плажа. Няма крем и дреха*, които да спасят нежната ви външна обвивка от вредното влияние на слънцето. Когато пораснете, може да се присъедините към морските забавления на родителите си.

Ох, спирам тук, защото ми се струва, че започвам да ставам досадна :) Но тези от вас, които искат да продължим да дискутираме темата, могат да заповядат във фен-страницата ни във фейсбук, където можем да си говорим до края на работния ден, а и след това. 

*Излъгах ви - има :) В някои държави по света (ама не в нашата) се продават едни гащеризончета от специална материя, които биха ви предпазили идеално. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април