Тренировка... за обоняние

Този нос ще е с вас до края на живота ви, научете се да разчитате на него :)
Тренировка... за обоняние

Най-важното

Освен това обонянието може да стартира храносмилателните процеси още преди храната да е постъпила в тялото, като по този начин съдейства за по-ефективното й усвояване. Това е от особено значение за старите хора, които с напредването на възрастта асимилират все по-малко хранителни вещества.

За обонянието сме писали толкова много, че вече чак понамирисва. Но освен да пишем, ние можем да четем и току-що прочетохме нещо, което със сигурност си заслужава споменаването. Слушайте внимателно...

Подобно на зрението, и обонянието започва да избледнява от един момент нататък и става все по-слабо с напредването на годините. За някои това може и да не е чак такъв проблем, понеже какво толкова – вкусът на храната просто няма да бъде същият. Е, да, ама ако един ден не можете да подушите дали отнякъде в къщата ви не изтича газ или пък дали млякото, което се каните да изпиете, не е развалено, тогава какво ще правите? Надяваме се, че на никой няма да му се наложи да открие искрения отговор на този въпрос, но все пак...

Добрата новина е, че според гореспоменатата статия от Уолстрийт джърнъл всеки човек може да тренира носа си в домашни условия. По този начин не само ще си осигури по-добро обоняние в настоящия момент, но ще съхрани това сетиво за много по-дълго време.

Първата стъпка към това е да се научим да обръщаме внимание на ароматите в нашето ежедневие. Да, истина е, че има аромати, които просто няма как да пренебрегнем*, но в случая не говорим за тях. Да приемем, че всяка сутрин пиете кафе и ядете яйца на очи с кетчуп. Вместо просто да поглъщате тези неща, поднасяйте всяка глътка и всяка хапка първо към носа си. Отделяйте секунда, за да възприемате аромата им и да му се наслаждавате. Дори и само това простичко упражнение може да засили обонятелната ви култура.

След това можете да преминете към по-сложните занимания, които включват разнообразие от аромати и тяхното запомняне. Като за начало можете да се научите да разпознавате със затворени очи мириса на най-често използваните подправки вкъщи. След това можете да преминете към различни типове миризми, които са ви приятни – флорален аромат от любимия ви шампоан, цитрусови нотки от лимон или портокали, ванилия, кафе, камфор. Избягвайте дразнещи неща като лук и амоняк, защото те могат да увредят сетивото, което се опитвате да развиете. Идеята е да си изберете един комплект от миризми, за които да мислите и да подушвате регулярно 4-6 пъти дневно.

Дори елементарно занимание като това може да подобри работата на носа ви и да затвърди връзката му с мозъка, която е от не по-малко значение. Да не говорим, че ще се избавите от досадното надписване на всяка подправка в кухнята и ще знаете кога в ресторанта са решили да заменят ригана в гръцката салата с чубрица, примерно.

 

*Поздрави за господина със синия балтон, който всяка сутрин се качва на тролей №1 от Петте кьошета около 8:30 часа!

 

Ако смятате да изпробвате този метод и ви се иска да научите и други техники за подобряване на иначе прекрасния ви живот, елате във фейсбук и ни харесайте така, както ние харесваме вас. Обещаваме ви само смислена информация и тук-таме някоя друга забавна простотия. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април