Ти си това, което пикаеш

Образно казано
Ти си това, което пикаеш

Когато отидете по малка нужда, едва ли се замисляте за голямото значение на онова, което отива в тоалетната. Някои хора започнаха да обръщат по-сериозно внимание на цвета на урината си, за да разберат дали са добре хидратирани, а лаборантите ни карат да пикаем в чашка, за да диагностицират моментото състояние на организма ни. Това обаче никак не означава, че се възползваме на 100% от златната (ха-ха!) информация, която тази биологична течност носи.

За първи път в историята обаче екип от учени се заема да анализира цялостния химичен състав на урината и открива, че в нея се съдържат точно 3 079 съединения – много повече от отпадните продукти на процесите, които ни поддържат живи. Въпросните са 797 на брой. Това ще рече, че 2 282 (или около три четвърти) от тези химикали идват от околната среда, в това число въздух, козметика, домашни потреби, храна, напитки, лекарства и др. В този смисъл, може да се каже, че ние сме не само това, което ядем, но и всичко онова, което дишаме, мажем по себе си и докосваме. Благодарение на този факт в тялото ни се намират и недотам безвредни вещества като бисфенол-А, фталати, пестициди, както и забавящи горенето субстанции, които се влагат в мебелите и строителните материали.

Разбира се, целта на това изследване не е да ви наплаши за пореден път с думички като "токсини" и "рак", а да разбере по-добре "метаболома" на урината. Това е един сравнително нов термин, който означава съвкупността от метаболити (отпадни продукти) на химикалите, които консумираме или пипаме всеки ден.

Благодарение на него и още няколко подобни анализа е създадена безплатната онлайн база данни urinemetabolome.ca, която ще даде на медицинската професия много по-задълбочен поглед върху съединенията, с които контактуваме ежедневно и съответно – доста по-голяма сигурност върху диагностицирането на широк спектър от здравословни проблеми.

Това, което вие можете да направите, е да се замислите как да редуцирате огромната палитра от химикали, с която бомбардирате ВиК по няколко пъти на ден. Заради себе си, а и заради природата.

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април