Терапия в интернет

Предимства и недостатъци
Терапия в интернет

Как отпразнувахме вчерашния Световен ден на психичното здраве ли? Подарихме кратка почивка на ума си. Изхвърлихме всички затормозяващи мисли от главата си и ги заменихме само с цветно-позитивни такива :)

Признаваме си, че въпросното ментално упражнение ни се отрази супер добре. Почувствахме нов прилив на енергия и тонусът ни се подобри значително.

Това обаче съвсем не ни учудва. Защото, разбрали сме, грижата за психичното здраве е също толкова важна, колкото и тази за физическото. Нещо повече: взаимодействието между двете е изключително силно.

Впрочем, абсолютно убедени сме, че проблемите с психиката е нужно да се решават навременно – така, както трябва да се лекуват всички болестни състояния. Нещо повече: вярваме, че всеки, който установи, че страда от такива, би трябвало да потърси специализирана помощ, преди нещата да се задълбочили и усложнили.

Добрата новина е, че у нас ползването на услугите на психотерапевт и/или психолог вече не се възприема като нещо срамно и като сигурен белег за неизличима лудост. Най-накрая си дадохме сметка, че мозъкът е неделима и много важна част от тялото, на която също трябва да обръщаме специално внимание.

И, да, напоследък все повече хора се престрашават да потърсят специализирана консултация относно различни въпроси, свързани с психичното им състояние.

А в страната ни бавно и постепенно започна да навлиза и т.нар. интернет или още кибер-терапия, при която пациенти общуват със специалист дистанционно, чрез размяна на електронни писма и даже – по скайп.

Кои обаче са предимствата на този тип лечение?

inm.comПърво, в анонимното интернет пространство някои хора по-лесно преодоляват тревогата си от факта, че им се налага да разкриват подробности от интимния си свят.

По-бързото премахване на бариерата между пациент и терапевт пък е добра предпоставка за реализация на пълноценна сесия и навременно разрешаване на проблемите.

Второ, интернет терапията спестява време – не е свързана с престой или ходене до определено място. Впрочем,  може да се осъществява от всяко кътче на земята, при наличие на интернет връзка. А най-голямото й предимство е, че често се случва вкъщи. В уюта на дома, застанал пред собствения си компютър, пациентът може да успее да се отпусне значително по-бързо и да започне да споделя.

Освен това, традиционно, он-лайн сеансите са по-евтини, а първите "срещи" често са безплатни.

Що се отнася до негативните й страни, изглежда, че понякога предимствата могат да се превръщат и... в недостатъци. Защото в някои случаи липсата на реален контакт между пациент и терапевт, всъщност, може да затрудни комуникацията между тях. Но не е задължително това да се случи. 

В крайна сметка, прибягването към всяка от двете форми на терапия – он-лайн или реална, трябва се извършва навременно. Без срам и чувство на вина.

Какво смятате вие по този въпрос? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май