Тайланд се сбогува с клекалото

Все повече тайландци страдат от остеоартрит на коленете, държавата вярва, че причината за това са тоалетните
Тайланд се сбогува с клекалото

Любимото ми занимание рано сутрин е да преглеждам тайландската преса. Ето как успях да науча, че здравното министерство на кралството възнамерява да насърчи масовата замяна на клекалата със седящи тоалетни. Това е част от национална кампания за борба с проблемите в коленете сред местното население. Според същото това министерство, понастоящем 86% от домакинствата използват примитивни тоалетни. Целта е този процент да намалее до 10% към 2016 година.

Статистиката сочи, че днес повече от 6 милиона тайландци страдат от остеоартрит на коленните стави. Тоест, засегнати са близо 10% от населението, което е един много сериозен дял и определено изисква предприемането на някакви мерки. Факт е, че Тайланд е една от държавите, в която голяма част от ежедневните дейности се осъществява в клекнало положение. Ние винаги сме възприемали това като положително явление, но съществуват немалко изследвания, които се опитват да асоциират това обстоятелство и завишената заболеваемост.

Истината е, че тайландците клечат все по-малко, но тенденцията е за увеличаване на проблемите с коленните стави. Един доклад на тайландското здравно министерство от 2007 година разкрива, че остеоартритът е по-разпространен сред градското население, отколкото в селата (особено при жените). Ако следвахме логиката "повече клечане = повече ставни проблеми", то би трябвало картината да е точно обратната и по-примитивно живеещите селяни да са по-болните.

Само времето ще покаже дали една подобна мярка ще доведе до очакваните резултати, но за мен междувременно би било много по-интересно да разбера каква е връзката между повечето остеоартрит и завишения прием на преработени храни, почти удвоения брой на затлъстелите за последните 10 години, възприемането на все повече "цивилизовани" двигателни навици като седналата работа и ходенето с високи обувки и маратонки и др. Защото историята многократно е показвала, че невинаги "най-очевидната причина" е и най-истинската.  

 

Обичате да клякате? И ние обичаме! Присъединете се към нашата фейсбук общност и ви гарантираме още купища текстове за различните форми на клякане.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май