Сърдечносъдови образи

Тялото е красиво и отвътре
Сърдечносъдови образи

Всяка година British Heart Foundation организира фотографски конкурс, който отличава най-интересните изображения, направени от нейни изследователи. Разбира се, имайки предвид името на фондацията, не бива да очаквате портретна или пейзажна фотография, а снимков материал, който е доста по-задълбочен, ако ме разбирате правилно. Ако не ме разбирате, вижте за какво става въпрос по-долу.

992585British Heart Foundation

Тези лъскаво-пухкави частички за заснети от доктор Ичуан Уен и доктор Дейвид Лийк от Рийдингския университет. Те всъщност представляват вид клетки на имунната система, известни още като пенести клетки. Поради тяхното присъствие в артериите на хора с атеросклероза, медицината предполага, че тези наглед безобидни тела допринасят за формирането на плаки по стените на кръвоносните съдове и водят до възникването на сърдечни и мозъчни удари.

992586British Heart FoundationТози шарен калейдоскоп пък достига до нас, благодарение на доктор Джана Кот от Оксфордския университет. Това изображение е запечатало развитието на сърцето на риба зебра във втория ден след раждането й. Зелените петънца представляват сърдечните мускулни клетки, докато сините и червените точици са "суровините" за формирането им. Издължената част отляво представлява предсърдието (мястото, където се влива кръвта), а по-малката сферична част е камерата (мястото, откъдето се изпомпва кръвта).

992583British Heart Foundation

Ядрено-магнитен резонанс на здрав донор на бъбрек. Изображението от това сканиране много ясно показва дали в сърцето са настъпили някакви увреждания след дарението и дали има нужда от медикаментозна намеса. Автор на снимката е доктор Уилям Мууди.

992587British Heart Foundation

Романтичното синьо нещо е сърцевидното ядро на една-единствена гладка мускулна клетка. В случай, че не знаете, тези клетки са отговорни за съкращаването и отпускането на артериите, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт (тук правилната дума е "перисталтика"). Те, също така, регулират размера на зеницата в зависимост от светлината. Необичайното в кадъра, заснет от доктор Андрю Коб, са зелените петънца, които свидетелстват за нарушения в ДНК на ядрото.

992584British Heart Foundation

А ето го и победителят в конкурса на фондацията. Снимката е на доктор Джилиан Дрей, Меган Суим и Харис Морисън от Единбургския университет и на нея ясно се вижда сърчицето на мишка в цялата му триизмерност. Кадърът е направен, благодарение на техника, наречена оптична кохерентна томография. Този похват се използва от учените в опит за придобиване на по-задълбочен поглед за естеството на сърдечните удари.

За още сърдечни думи и изображения от нас, посетете https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май