Супер храни за силно сърце: Риба

Безспорен победител във всички състезания
Супер храни за силно сърце: Риба

За да посрещате смело всички, добри и лоши, мигове в живота, имате нужда от силно и здраво сърце. Осигурете си го с още една вълшебна храна.

Рибата

Да започнем от там, че тлъстите риби, като сьомгата, скумрията и херингата, би трябвало да присъстват в менюто на всеки, който се занимава сериозно със спорт.

Както знаете, последните са незаменим източник на омега 3 мазнини. Изтъркано от споменаване е, но сме длъжни да повторим, че въпросните мазнини са верен помощник в борбата с "лошия" холестерол.

Освен това те са чудесна защита срещу аритмия, тъй като съдействат за поддържането на правилния ритъм на сърдечните съкращения.

Тук е мястото да предупредим, че пренебрегването на нарушенията в ритмичната дейност на сърцето, е голяма грешка. Не искаме да ви плашим, но аритмията може да доведе до внезапна и много бърза смърт.

Какво още правят за вас тлъстите риби?

Най-общо казано поддържат артериите еластични, регулират кръвното налягане и редуцират количеството на триглицериди в кръвта.

Особено необходими са в менюто на бегачите на дълги разстояния, тъй като предпазват от възпаления в ставите. Проучване през 2008 г. в университета в Калифорния доказва, че омега 3 мазнините могат да увеличат доставката на кислород по време на физическа дейност.

Колко риба стига? Яжте тлъсти риби най-малко два пъти седмично, за подобрите шансовете на сърцето си да бие здраво и силно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април