Страхотните лами терапевти

Смешни са, но лекуват
Страхотните лами терапевти

Мариско е на 10 години, а NH Flight of the Eagle е по-малка с една година. Двамата са терапевти. И са лами :)

Водени от своите дресьори, животинките редовно посещават здравния и рехабилитационен център Bellingham във Вашингтон. Пациентите там страшно се радват на контакта с косматите лечители, на целувките и на топлината им.

Интересното е, че в САЩ има само 14 лами с тази професия. Иначе, животните, които се използват с лечебна цел отвъд Океана, са повече от 10,000. Голяма част от тях са регистрирани, имат сертификати и са преминали през специална подготовка. Другата част не съществуват в официалните регистри, но също вършат много полезна работа.

Всъщност, практиката да се използва този тип терапия в болниците съвсем не е нова и датира от далечни времена. За особено добри терапевти се смятат кучетата и котките, които често помагат на хора с тежки заболявания – да преодолеят стреса и да се почувстват по-спокойни. Но, както стана ясно, и ламите се справят отлично добре с успокояването.

Самите пациенти в споменатия по-горе център описват преживяното от контакта с Мариско и колежката му като... "рай". Трудно е да си представиш как толкова твърдоглави животни, каквито са ламите, могат да проявяват внимание и грижа към хората, нали?

Още интересни материали можете да откриете във фен-страницата ни във фейсбук. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май