Стоп! на хроничната умора – 2

Повече на слънце и по-малко кафе
Стоп! на хроничната умора – 2

Ако сте от хората, които никога не могат да отговорят положително на въпроса: "Почина ли си?", значи вероятно сте станали жертва на т.нар. синдром на хроничната умора. Здравните специалисти още не са сигурни какво причинява последния, но не се ограничават в поставянето на диагнозата му.

Ние обаче ще ви посочим няколко причини, които имате пълното право да свързвате с перманентното чувство на отпадналост и изтощение. Ето ги и тях:

Не "събирате" достатъчно слънчеви лъчи
Преди милиони години слънцето било слабо, а земята - изправена пред сериозна опасност от измръзване. За щастие, вулканите (естествените радиатори на земята) спасили планетата ни и позволили на нея да се роди и развие живот.

Днес слънцето е достатъчно силно, но човешкият организъм продължава да изпитва силна нужда от лъчите му. Стимулиран от слънчевата светлина, мозъкът освобождава повече серотонин и други хормони, свързани с доброто настроение. За това, когато е слънчево, се чувствате по-щастливи и доволни.

За съжаление, работата в затворени помещения, при изкуствено осветление, страшно обърква нещата и нарушава нормалния био ритъм на организма. Въпреки че съществува малка вероятност от измръзване, тялото ви изпита сериозен недостиг от витамин D. Липсата на слънчевия витамин е логична причина за умората, която ви тормози.

Скорошно изследване доказа, че дори 20-минутно излагане на светлина може значително да ви тонизира и да повиши качеството на съня ви.

Злоупотребявате с кофеина
Искрено вярвате в безспорните качества на кафето, но никога не бива да прекалявате с приема му. Нещо повече: стремете се да се насладите на последната си чаша от любимата напитка поне шест часа преди сън.

Така ще попречите кофеинът да окаже неблагоприятни последици върху почивката ви през нощта.

Позволявате на стреса да управлява живота ви
Хормоните на стреса, каквито са адреналинът и кортизолът, наистина имат събуждащо действие. Вътрешната ви защитна система срещу негативните им последици обаче няма потенциал да работи непрекъснато. Може да се каже, че въпросните хормони буквално копаят гроб за енергията ви, ако са в прекалени количества.

Така вместо да ви помагат да се справяте с проблемите си, те ви правят физически неспособни да реагирате на предизвикателствата в живота.

Запомнете: за да живеете здравословно, трябва да борите стреса на всички равнища. Намерете вашата анти-стрес терапия и я прилагайте непрекъснато, не й давайте незаслужена почивка. Крайната ви цел е спокоен ум, който да може да разпределя правилно енергията, необходима на тялото ви, за да функционира то пълноценно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май