Смяната на часовото време ни удря в сърцето

През последните дни на март и октомври сме със завишен риск от инфаркт
Смяната на часовото време ни удря в сърцето

Циркадните ритми са 24-часови (приблизително) биологични цикли, характерни за хората, животните, насекомите, растенията и дори бактериите. Тези ритми се диктуват от хипоталамуса и варират в зависимост от наличието на слънчева светлина и други стимули. Нашият биологичен часовник влияе върху важни процеси в тялото ни, сред които хормонална секреция, сън/събуждане, апетит, терморегулация, ходене до тоалетната, сърдечно-съдова дейност и др.

Благодарение на тази особеност, рискът от инфаркт на миокарда е значително (с около 40%) по-висок сутрин. В момента на нашето събуждане систоличното кръвно налягане и сърдечният ни ритъм са най-високи, кръвоносните ни съдове са по-малко еластични, по-голяма е вероятността за появата на тромби (съсиреци в кръвоносната система), като същевременно способността ни за тяхното разграждане е най-слаба.

Още по-пагубен ефект върху сърдечно-съдовото ни здраве може да има смяната на часовото време. Проблемът е се състои в това, че биологичните ни часовници имат нужда от време да се "пренастроят" към промененото редуване на светлина и мрак. Този своеобразен асинхрон е най-осезаем през първите няколко пролетни сутрини след часовата смяна. Тогава "губим" един час сън и се събуждаме с крайно лабилна сърдечно-съдова система.

Изследване от 2009 година, публикувано в "Медицинския журнал на Нова Англия" (New England Journal of Medicine) много ясно демонстрира този ефект. Авторите правят сравнение между регистрираните сърдечни удари в Швеция една седмица преди и една седмица след смяната на часовото време през пролетта и есента. Оказва се, че случаите на инфаркт в рамките на първите три дни след мартенското преместване на стрелките напред са с около 5% повече от предходната седмица. При есенната смяна критичен се оказва само следващият ден.

Предложението на авторите на изследването за хората със сърдечносъдови проблеми е за по-плавно преминаване към новото време (напр. с 15 минутни промени на ден още от петък). Според нас избягването на интензивните дейности и стресовите ситуации в сутрините непосредствено след смяната на часа биха били по-приложими тактики. Освен ако не предпочитате да се преместите да живеете на място, където са избрали да не си играят с времето.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май