Слънчеви кихавици

Какво (не) знаем за тях?
Слънчеви кихавици

Дори и да не попадате в тази група, със сигурност познавате някого, който страда от странния навик да киха при излагането на ярка светлина. Според статистиката, подобно състояние е характерно за около една 25% от населението, което си е всеки четвърти човек, откъдето и да го погледнете.

Навремето някъде бях срещнал твърдението, че въпросният механизъм е служел като защита при излизането на слънце на нашите пещерни предци, но колкото и да го мисля, не бих могъл да намеря резон в едно подобно твърдение.

Иначе, за него се знае, че е напълно безопасен, което не е попречило на науката да се опита да го обясни. Ето защо можете да срещнете състоянието и като "фотичен кихавичен рефлекс". Още през ХVІІ век Френсис Бейкън е размишлявал върху него и е заключил, че слънцето насълзява очите и тези сълзи след това попадат в носната кухина и предизвикват кихане.

Истината е, че зрителния нерв (този, който пренася визуална информация от очите към мозъка) е разположен в непосредствена близост до троичния нерв (който инервира лигавицата на носната и околоносните синуси). Най-удачното предположение на експертите по неврология за момента е, че сигналите за ярка светлина от зрителния нерв по някакъв начин възбуждат и троичния нерв, създавайки лъжливото усещане за дразнение в лигавицата. Това поне звучи правдоподобно, но сигурно ще мине още известно време, докато сглобим целия пъзел.

За още отговори на ежедневни здравословни питанки, елате на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май