Слънчев лъч, щипка сол, капка лимонов сок...

...и разполагате с питейна вода
Слънчев лъч, щипка сол, капка лимонов сок...

Комбинацията от слънце, сол и лимонов сок вероятно ви навежда на коктейлни размисли, но за някои хора тя може да означава живот. Много развиващи се страни разполагат с оскъдни сладководни източници и те обикновено са замърсени с вируси и бактерии. Ако трябва да бъдем по-конкретни, 1 на всеки 6 души в света няма достъп до чиста питейна вода.

За щастие, най-простият и евтин начин за преодоляването на тази трагедия е навсякъде около нас. Слънчевата светлина. Пълните вода в прозрачна бутилка от стъкло или пластмаса и я оставяте на слънце за 6 часа. SODIS (от solar water desinfection – слънчева дезинфекция на вода) е изключително стар и научно изпитан метод, който Световната здравна организация се опитва да популяризира в местата с ограничен достъп до чиста вода. Магията се случва благодарение на ултравиолетовите лъчи, които избиват патогените, и, донякъде – на инфрачервеното лъчение, което способства този процес чрез покачване на температурата.

Както може да се очаква обаче, има един малък проблем – водата трябва да е достатъчно бистра, за да може слънцето да проникне през нея. Сещате се, че по местата, за които говорим, това е рядкост, заради почвените примеси. Но затова пък на света има учени.

inm.comСъвсем наскоро, Джошуа Пиърс от Мичиганския технологичен университет и колеги откриват, че добавянето на малко количество натриев хлорид (тоест, готварска сол) към мътната вода води до слепване на глинестите частици и отлагането им на дъното. По този начин водата ставала достатъчно бистра, за да се случи слънчевата дезинфекция. Те установяват и още нещо. Солта "работела" отлично с определени типове глинени почви (а именно – с бентонит), но не чак толкова добре с други. Но пък добавянето на комбинация от натриев хлорид и бентонит към вода, съдържаща въпросните "други", имало отличен ефект.

Ако сте любопитни да разберете защо, трябва да знаете, че бентонитът има електростатичен заряд, който го привлича към солните йони. Когато бъде изсипан във водата, той се слепва с останалите почвени частици в нея, след което ги отвежда към солта, а оттам – на дъното. Един вид допълнителното замърсяване на водата спомага за нейното пречистване. За хората, които се интересуват от винопроизводство, това едва ли е особено изненадващо предвид факта, че бентонитът често се използва за избистряне на гроздовата напитка.

В случай, че идеята за сол във водата не ви се струва достатъчно вкусна или пък, ако бързате, то може би малко сок от лайм ще ви дойде добре. Учени от висшето училище по обществено здраве Блумберг към университета Джонс Хопкинс откриват, че с негова помощ болестотворни бактерии като E. coli биват неутрализирани значително по-бързо при SODIS. 

inm.comТова се дължи на киселинността, както и на едни естествени токсични вещества в цитрусите (и други плодове и зеленчуци), известни още като псоралени. За същите отдавна се знае, че имат свойството да убиват разни патогени в кръвообращението. Благодарение на половин лайм, времето за слънчева дезинфекция на два литра вода намаляло от 6 часа на половин час – точно толкова, колкото е необходимо за изваряването на същото количество, само че с доста по-висока енергийна ефективност.

Наясно съм, че практичната стойност на настоящия материал за повечето от вас е минимална. И все пак – ако случайно ви се прииска да си поиграете на Беър Грилс, да знаете, че всичко, от което се нуждаете, за да си осигурите питейна вода, е малко време, слънчева светлина, щипка сол и лимонче. Чадърчето е по желание.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май