Силни храни за по-здрави жени

Ако искате да сте силни и атлетични!
Силни храни за по-здрави жени

Зима е и всяка жена има нужда от повече енергия, за да издържа на неприятните симптоми на времето и ежедневните предизвикателства на работното място. Специално за нежната половина от човечеството, подбрахме няколко храни, които, ако тя приема редовно, ще се чувства силна и по-млада.

Да започнем с: 

Пармезан 

Най-известното италианско сирене е твърдо, вкусно и узрява за "скромните" 36 месеца. У нас вече много хора го предпочитат в менюто си пред останалите видове сирена. Защо? Съдържа повече калций - само в 30 грама пармезан има над 340 милиграма от ценния минерал. А това е една трета от препоръчителната дневна доза, което е чудесно. Както всички знаем, калцият е особено полезен в борбата с остеопорозата при жените.

Леща

Порция леща осигурява около 30 % от необходимия прием на желязо в организма. Повечето жени имат ниски показатели на желязо, което в някои случаи води до развиване на анемия в по-късна възраст. Това обуславя нуждата от прием на храни, богати на желязо, каквато е лещата.

Броколи

"Купа с броколи снабдява тялото с необходимото му съдържание на витамин C, който помага за образуването на колаген. Последният поддържа еластичността на кожата и забавя появата на бръчки," пояснява американският здравен специалист Тами Шеймс.

Освен това броколите съдържат и бета-каротин, подпомагащ производството на витамин A, който възстановява и подмладява клетките.

Спанак

Подобно на броколите, той също се използва като основно средство против стареенето. Естествено, всички знаят, че в листния зеленчук има желязо, но това далеч не е всичко.

Освен това спанакът е богат на калций и магнезий, които удрят лека спирачка на стареенето. Има и витамин К, който ускорява съсирването на кръвта, както и фолиева киселина. Последната е от групата на В-витамините и е известна с това, че влияе положително върху безпроблемното протичане на бременността.

Не на последно място ще добавим, че спанакът е нискокалоричен зеленчук, точно както и изглежда – 100 грама от него имат едва 23 калории.

Ябълки

Един от любимите ни плодове е и безценен за здравословната диета. Ябълките имат високо съдържание на пектин - разтворими фибри, за които е доказано, че засилват имунната система. Това е особено положително в студените месеци, когато сте изложени на всякакви вируси.

А и пектинът се смята за супер оръжие срещу излишните килограми - след консумация на въглехидрати се свързва с тях и предотвратява рязкото покачване на инсулин в кръвта. Това предотвратява следващия му спад, който от своя страна води до внезапни пристъпи на глад.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май