С дъх на здраве, с дъх на болест

Само времето ще покаже дали ще можем да диагностицираме болести по дъха
С дъх на здраве, с дъх на болест

Пили сте алкохол, имате дъх на бъчва. Яли сте чесън, имате дъх на... чесън. А какво се случва с дъха ви, когато имате здравословен проблем? Един екип от швейцарски учени предполага, че е е на път да открие отговора на този въпрос.

Тяхното изследване е публикувано в онлайн журнала PLOS ONE и се състои в анализ на проби от дъха на няколко доброволеца с помощта на масов спектрометър – устройство, което улавя дори и химикали с много ниска концентрация. Резултатите демонстрират, че отделната проба е своеобразен коктейл от елементи, уникален за човека, от когото е взета.

Това дава основание на науката да вярва, че е напът да разработи техника за идентифицирането на здравословния статус на тялото единствено посредством дъха. Пак тази година с помощта на мишки бе установено, че по този начин има възможност за откриването на белодробни инфекции. Друг журнал пък публикува изследване, според което с тестване на дъха може да се улови наличието дори сърдечна недостатъчност.

Ако тази техника бъде доразвита, тя ще даде възможност на медицината да взима здравен "отпечатък" на всеки пациент за броени минути, което е от особена важност за навременното диагностициране на смъртоносни болести, при които всеки ден закъснение може да бъде фатален.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май