С грижа към зъбите

Основни правила за красива усмивка
С грижа към зъбите

Признаваме си, че зъболекарският кабинет не е сред любимите ни дестинации, но, уви, доста често го посещаваме. Какво да се прави: по зъбите приличаме на родителите си. Оставяме настрана генетическата предопределеност обаче.

В грижата за усмивката си, освен на добър стоматолог, разчитаме и на тези правила:

Мием ги редовно: Това означава след всяко хранене или най-малко два пъти дневно (сутрин и вечер). За тази цел ползваме мека четка, с гъвкава глава и дълга дръжка.

Никога не търкаме ожесточено, защото това благоприятства разрушаването на зъбния емайл. Служим си с нежни, кръгови движения, за да отстраним остатъка от храната.

Употребата на конец в нашия случай е твърде необходима, тъй като сериозните разстояния между зъбите са добри скривалища за бактерии. А последните имат лошия навик да се превръщат в плака. Резултатът: О, не, нов кариес 24 след ядене!

Съветваме ви да ползвате конец поне веднъж дневно, ако и вие сте се родили с щастливо разстояние между зъбите. Така ще си спестите много дентални проблеми.

Не тестваме издръжливостта им: С времето краищата изтъняват и стават лесни за чупене. За това внимаваме какво ядем и избягваме да отваряме бирената бутилка със зъби :)

Посещаваме зъболекарския кабинет редовно: Специалисти препоръчват профилактичен преглед на всеки шест месеца, тоест – два пъти годишно. За съжаление, хората с генетическа предопределеност към кариеси, като нас, трябва да прекрачват прага на зъболекарския кабинет поне на три месеца.

Трудна задача е, но мобилизираме всички сили, за да я изпълним. 

Не пренебрегваме и устните: Здравите и чисти зъби обаче все още не са гаранция за красива усмивка. Има още едно условие, на което винаги обръщаме внимание – устните, разбира се! За да са меки, ползваме нежен балсам, а за да са вкусни – тази домашно направена маска от ягоди.

Е, това е нашата грижа за усмивката... Каква е вашата?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май