Пътувайте здравословно

Експертни съвети от хора, които буквално живеят на пътя/летището
Пътувайте здравословно

Има хора, които вечно са на път. Колкото и романтично да звучи това обаче, подобен начин на живот може да бъде изключително нездравословен. И все пак, това не означава, че пътешествията са задължително вредни за здравето.

Колегите от Sportuvai.bg са подбрали няколко личности, които буквално живеят по летищата/пътищата и могат да ви дадат практични съвети за по-добри грижи за себе си на път.

774528National GeographicАндрю Еванс Андрю Еванс - дигитален номад на National Geographic, печели хляба си като обикаля света и споделя опита си чрез социалните медии и блогове. През 2012 г. е прекарал 276 дни на път.

Това прави средно по един полет и една нова страна на седмица. Андрю описва своя опит с дългите полети, лошата храна и малкото време за фитнес, и дава своите съвети за здравословен живот по време на път.

Изключете се. Изключете всички дигитални устройства и изпийте чаша вода. Сложете тапи за уши, ако трябва, затворете очи и просто дишайте дълбоко. Медитирайте. Така ще се отървете от най-досадния проблем при дългото пътуване - трудното заспиване, причинено от преумора. Ако медитацията не помага, направете няколко упражнения.

Импровизирайте. Когато няма фитнес зала наблизо, използвайте предметите около вас. Правете набирания на клони или открити тръби в хотелите, тичайте в паркингите, използвайте куфарите си за вдигане на тежести. Един от спортовете, на които се учи всеки пътешественик, е тичане с багаж. "Много е здравословно, аз лично съм бягал на територията на всички седем континента."

Избирайте "по-малкото зло", когато се храните.  Пътуващите хора знаят, че изборът за хранене е между бързата закуска и луксозния ресторант. "Аз се стремя да се отдам поне веднъж седмично на лукса, но дори там избягвам хляба и сладкишите", споделя Еванс. Дори когато не можете да си осигурите здравословна храна, можете просто да изберете "по-малкото зло" - например сандвич с риба, пред чипс.

774529Shankman.comПитър ШанкманПитър Шанкман, професионален Ironman състезател и маркетинг специалист, пътува по 400 000 километра годишно. Той отговаря на по-голямата част от имейлите си в самолета и се храни у дома твърде рядко...

Не се срамувай. "Сервитьорите, рецепционистите и таксиджиите обикновено не знаят най-добрите места за джогинг в своя град. За разлика от стюардесите.", казва Шанкман. "Попитайте ги. Така можете да си намерите и съмишленик."

Пийте, пийте, пийте. Летене, промяна на часовите зони, смяна на климата и престои по летища или в хотели. Всичко това води до дехидратиране. Колкото повече вода пиете, толкова по-леко ще бъде пътуването, казва той.

Направете си закуска. Самолетната храна е пълна с олио и мазнини. Шанкман взима със себе си бадеми, говеждо месо, пастърма и други здравословни храни, които не заемат твърде много място и са опаковани в одобрени от TSA торбички.

774527Adventures By DaddyДон УайлдманДон Уайлдман е водещ на "Мистерии в музея" по Travel Channel. За една година той прекарва средно около 300 000 километра във въздуха.

Носете си въже за скачане. "Където и да отидете, животът ви ще стане по-забавен, ако повишите пулса си за около 30 секунди", казва Уайлдман. "Освен това въжето не заема много място в багажа."

Използвайте излитането, за да се приспите. Повишената сила на гравитацията може да ви нокаутира. "Гражданската авиация се стреми да минимализира този ефект при излитане, но той не може да бъде напълно неутрализиран", казва Уайлдман. "Когато започне излитането, се облягам назад и затварям очи в очакване на момента. Това върши работа. Излитането ме приспива поне за 15 минути, а след като се събудя, се чувствам отпочинал", допълва той.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май