Пълнозърнените храни намаляват риска от смърт при рак

Борбата с рака продължава да навлиза в изключително необичайни научни полета
Пълнозърнените храни намаляват риска от смърт при рак

Борбата с рака продължава да навлиза в изключително необичайни научни полета, пише "Индипендънт”. Скорошно изследване на Харвардския университет показва, че пълнозърнестите храни намаляват вероятността от летален изход от коварната болест, както и изобщо от смърт при различни тежки заболявания.

Изследването представлява мета-анализ на данните от 12 други проучвания на консумацията на пълнозърнени храни, включващи данни на близо 800 000 участници.

Според новите изчисления, 70гр. такава храна, което се равнява на голяма купа овесени ядки, намалява риска от летален изход от каквито и да е заболявания с 22%. Специално при онкоболните, пълнозърнените храни намаляват вероятността от смърт с 20%, а същият е дялът и при хората със сърдечни заболявания.

"На основата на солидните доказателства в този мета-анализ и многобройни предишни изследвания, изтъкващи ползата от пълнозърнестите храни, смятам, че лекарите единодушно трябва да препоръчват консумацията им на цялото население, както и на пациенти с определени заболявания”, заяви д-р Ки Сун , един от авторите на харвардското изследване.

Източник/БГНЕС

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април