Пушенето по време на бременност у нас е масово явление

Тъжна статистика на Световния ден без тютюнев дим: България е сред страните с най-много бременни жени-пушачки
Пушенето по време на бременност у нас е масово явление

Днес отбелязваме Световния ден без тютюнев дим и по този повод в столицата и големите градове бяха организирани множество прояви, включително безплатни прегледи и тестове.

На пресконференция в Министерство на здравеопазването доц. д-р Елиан Рачев, директор на Първа акушеро-гинекологична болница "Света София”, сподели, че броят на жените, пушещи по време на бременост, се е увеличил драстично у нас. Това сочат данни на специалисти от акушеро–гинекологичните заведения у нас.

В цигарите се съдържат над 4000 вида вредни вещества и в тях няма нито един витамин. При жените те отравят яйчниците, намаляват функцията им и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

Установено е, че представителките на нежния пол, които пушат по време на бременност, раждат доста по–често децата си недоносени и с множество здравословни проблеми, потвърди пред колегите от iNews акушерката Тамара Маринова от "Майчин дом". Малчуганите обикновенно са предразположени много повече към белодробни заболявания, алергии, астма и др.

Преждевременното отлепване на плацентата от матката е рядко срещана, но е една от най-разпространените причини за смърт на плода. На това състояние се дължат 15-20% от детската смъртност при раждане. Отчита се, че рискът от преждевременно отлепяне на плацентата при пушачки е много по-голям.

Причината за увеличения брой пушещи бременни у нас е липсата на информираност за вредата на цигарите върху майката и плода сред младите момичета, коментира акушерката Славка Андонова. Според нея най-активно пушат именно бременните на възраст между 17 и 20 години.

Д-р Гергана Гешанова, координатор на коалиция "Без тютюнев дим" определи като нелепо твърдението, че рязкото спиране на цигарите води до стрес за организма и плода. Тя каза, че дори и да има стрес, той е изключително минимален, всравнение с това, която причиняват на плода цигарите.

Основният фактор за невъзможност една жена да забременее са стресът и цигарите, категорична бе Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе". Тя призова всички жени да се ориентират към спиране на цигарите още преди да забременеят.

От 6 юни в цялата страна ще започнат проверки за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременни жени. Проверките ще продължат три месеца и след приключването им лечебното заведение с най-малко нарушения ще получи отличие.

Инициативата е част от кампанията "Бременност без тютюнев дим". Целта й е да запознае младите жени с вредата от пушенето по време на бременнност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца.

От пациентските организации смятат, че бременността и раждането са достатъчно голям стимул за отказване на вредния навик. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май