Простудяваме ли се от студ?

По-скоро не, ама имайте едно наум
Простудяваме ли се от студ?

Най-важното

Ако сте настинали, не си и помисляйте да посягате към антибиотици, защото те не убиват вируси, а бактерии. Още по-неприятното е, че антибиотиците не правят разлика между добри и лоши бактерии, а трепят наред. Това допълнително може да срине имунитета ви, защото около 75% от него се намират в стомашно-чревната система. Невероятно, но факт!

Ако сте били послушни деца, сигурно знаете, че в климатични условия като настоящото би следвало да се обличате добре, защото в противен случай рискувате да настинете. Факт е, че студът си е гадна работа и продължителното съприкосновение с него може да ви причини здравословни проблеми като измръзване и хипотермия. Но сам по себе си не е в състояние да ви простуди, каквото и да означава това.

Сериозно – настинката всъщност възниква благодарение на риновируси, които се намират навсякъде около нас и се предават по въздушно-капков път. Затова е добра идея да помолите подсмърчащите си колеги да се приберат вкъщи или поне да стоят по-далеч от вас. Неучтиво е, но пък от друга страна би било тъпо вие да ходите навлечени като за световно и в крайна сметка пак да се тръшнете болни, нали така?

Сега, възниква логичният въпрос защо боледуваме по-често през зимата. На който, за съжаление, дори и лекарите все още не могат да отговорят еднозначно. Основната теория е, че през зимата човек прекарва доста повече време в затворени пространства в компанията на себеподобни и по този начин значително увеличава риска от прилепване на вируси (Както казахме, болните колеги – вън!).

Нашето предположение е, че студът все пак играе известна, косвена, роля. Ниските температури на практика причиняват стрес на тялото. Това, което може би не знаете за стреса, е, че независимо дали е от физическо или психическо естество, организмът реагира на него по доста сходен начин. Едно от нещата, които се случват в нас по време на подобни ситуации е потискане на имунната система. Идеята е ресурсите, необходими за функционирането й, да бъдат пренасочени за краткосрочно оцеляване. Тялото ви не прави разлика между това дали ви е подгонила мечка, предстои ви тежък изпит, или пък просто изведнъж сте се изложили на минусови температури. То възприема всичко това като непосредствена заплаха и прави всичко по силите си, за да ви избави от нея. Работата е там, че когато сте подложени на по-продължителен студ (или продължителен стрес изобщо), е много по-вероятно през открехнатата вратичка на имунната ви система да се промъкне някой от заобикалящите ви риновируси.

В този смисъл, най-добрата превенция срещу простуда е достатъчно почивка (психическа и физическа), хубава храна и позитивно мислене. И избягването на подсмърчащите колеги, естествено :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май