Проблеми с кожата? Променете храненето

Ти си това, което ядеш. Дори и отвън
Проблеми с кожата? Променете храненето

Вече знаете, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и съставлява около 16% от теглото му. Основните функции на кожата са да предпазва тялото от механични въздействия, болестотворни микроорганизми и загуба на вода. Тя служи и за топлоизолация, регулиране на температурата, както и като рецептор за част от сетивата. И не на последно място, в нея се синтезира витамин D под действието на UVB лъчите. Въпреки че има защитна функция, кожата не е непропусклива. Тя притежава способността да абсорбира както лечебните, така и вредните вещества, които могат да преминат в организма. Точно поради тази причина е добре да се избягват кремове, съдържащи кортикостероиди. Тяхната дълготрайна употреба с цел постигане на терапевтичен ефект при кожни заболявания неминуемо може да доведе до сериозни нежелани реакции. Най-честите са свързани с промяна в метаболизма на пациентите, стомашни неразположения, язва, смущения в месечния цикъл, главоболие.  

Ако имате проблеми с кожата си, не бързайте да посягате към шкафа, пълен с всякакви козметични продукти, съдържащи един куп химични вещества, чиито имена дори не можете да произнесете. Първо погледнете какво има в хладилника ви. Преди всичко, за здравето на кожата са отговорни мастноразтворимите витамини А и D.

Сухата, напукана и преждевременно остаряла кожа е издайнически знак за недостиг на витамин А. Той има решаваща роля в процесите на възстановяване, включително след слънчево изгаряне и вредите от различни токсини, влизащи в контакт с кожата. Увеличава дебелината на епидермиса и стимулира растежа на рогови клетки.

Редица клинични изпитвания доказват, че пероралният прием на витамин А е неизменно ефективен срещу различни кожни заболявания – от екзема до псориазис. Важно е да споменем, че при употребата на високи дози синтетичен витамин А, не са постигнати задоволителни резултати при повлияване симптомите на псориазис. Затова е препоръчително да се насочите към естествен източник на мастноразтворими витамини. За най-пълноценен от тях се смята маслото от черен дроб на треска, съдържащо витамин А, Д и омега-3 мастни киселини. Също така, не разчитайте на растенията като на източник на витамин А.

Витамин D, от своя страна, повишава нивата на кателицидина - протеин, който участва в унищожаването на вирусите. Според изследване, проведено от доктор Тиса Хата от Калифорнийския университет в Сан Диего, високите нива на кателицидин могат да намалят честотата на кожните инфекции при пациенти с атопичен дерматит.

Другият мастноразтворим витамин, който играе важна роля за състоянието на кожата, е витамин Е. Той е важен антиоксидант, който предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти.

Водноразтворимите витамини също се отразяват благоприятно на кожата, а по-специално витамин B5 (съдържа се в най-голяма концентрация в месото), , витамин B12 (в месото, черния дроб, морски дарове, пълномаслени млечни продукти) и витамин C (шипки, чушки, цитруси, а защо не и сурово месо и субпродукти ;))

Освен витамините, влияние върху състоянието на кожата оказват и минералите. При магнезиев дефицит се освобождава хистамин от мастните клетки и в резултат на това човек става склонен към алергии, включително екземи. Най-богати на магнезий са ядките (които ви препоръчваме да накисвате предварително), костните бульони, нерафинираната сол и пълнозърнестите храни.

Други минерали, които играят ключова роля за здравето на кожата са цинк, желязо и селен. Цинкът регулира себумната секреция на кожата и поради тази причина наличието на акне често е съпроводено с цинков дефицит. Желязото предотвратява умората и допринася за свеж вид и равномерен тен, а селенът повишава еластичността на кожата и има защитна функция срещу свободните радикали. И трите минерала се съдържат отново в животински продукти – месото, черния дроб и морските дарове.

Освен от витамини и минерали, здравата кожа се нуждае от качествен животински протеин. Всъщност, първите белези на отрицателното въздействие на веганската диета са жълтеникав, нездрав вид на кожата. Особено важна роля играят аминокиселините цистеин и метионин. Техният прием е много важен за здравето на съединителната тъкан, ставите, косата, кожата и ноктите. Имат детоксикиращо действие и помагат на тялото да се изчиства от олово и други тежки метали. Най-добрите източници на тези аминокиселини са месото (особено свинското), яйцата и пълномаслените млечни продукти.

Въпреки че много хора харчат стотици левове за козметични продукти и процедури, грижата за кожата трябва да започне отвътре, посредством здравословен хранителен режим. Диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати, богата на животински мазнини, богата на мастноразтворими витамини и протеини, които поддържат кожата и цялостта на колагена, е основна рецепта за здрава кожа. Костните бульони, богати на колаген, правят кожата по-дебела и здрава, а лакто-ферментиралите храни поддържат здравето на стомашно-чревния тракт. Макар и второстепенна, външната грижа за кожата не бива да се пренебрегва. Съветваме ви да опитате някои от рецептите на Краси или да се доверите на чистото кокосово масло, което знаете колко обичаме.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април