Пристрастени към здравословния начин на живот

Странно, но факт
Пристрастени към здравословния начин на живот

Те не пият алкохол, кафе и газарини напитки. Не пушат цигари. Пазаруват само качествени продукти – без консерванти, без подобрители, без мазнини. Никога не преяждат и никога не бихте могли да ги срещнете в заведение за бързо хранене.

Обратното, приготвят храната си бавно в специална и добре "тествана" посуда. Тренират по 5 часа на ден, шест пъти седмично. Изпитват непрязън към приятелите и родните си, които са се отклонили от здравословния път.

За тези хора мнозина диетолози бяха казали, че са болни от орторексия.

Болни от здраве

Терминът бил използван за първи път от амриканския лекар Стивън Братман през 1997 г. в книгата му "Пристрастени към здравословната храна". Думата "орторексия" идва от гръцки език и буквално означава "точен апетит".

Болестта е неизбежен резултат от фикс идеята на някои хора да живеят супер здравословно. Отказът на последните да приемат "храни със съмнителен произход" често сериозно "ощетява" менюто им и лишава организма им от важни хранителни вещества. Така обсесията им към здравословен начин на живот в крайна сметка ги довежда до хранителни разстройства, редица хронични заболявания и до депресия.

Голяма част от холивудските знаменитости всъщност са дългогодишни прикрити орторексици. Но все по-често жертва на коварното състояние стават и обикновени хора. Последните силно вярват, че се грижат за своето здраве, когато се отказват от повече и повече "лоши" храни. И накрая - почти от всички.

"Жените днес са по-склонни да станат зависими от здравословния начин на живот, повлияни от модата на слабите тела, която налагат медиите и звездите.", обяснява британският диетолог Люси Джоунс.

"Орторексията не е толкова опасна, колкото анорексията и булимията, но съзнателният отказ от цели групи храни може да доведе до дълготрайни здравословни проблеми като диабет, намаляване на костната плътност и редица депресивни състояния.

В същото време болестта се диагностицира доста трудно, защото повечето от болните настояват, че "просто се грижат за себе си" и отказват да се подложат на лечение.", допълва още Джоунс.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май