Практични съвети за пълноценен сън

9 малки хитрини да се справите с безсънието!
Практични съвети за пълноценен сън

Безпокойството от ежедневието може да наруши способността ви да заспите лесно. Проблемът се задълбочава още повече, ако напрежението и проблемите ви не се решават с дни.

В леглото сте и часът вече е 01.45. Приемате мислено факта, че имате проблем със заспиването и най-вероятно и тази нощ ще е същата, като тези от изминалите дни, а дори и седмици! Осъзнавате, че ви предстои изключително напрегнат ден, който наближава с всяка минута отмерена от часовника. Изходът няма да е кафето, защото дори и то не може да ви държи будни през деня, когато усещате неистова нужда за 15 минути дрямка. Осъзнавате фактите, но въпреки това се мятате безпомощно в леглото и мечтаете да отпуснете измореното си тяло и да дадете покой на психиката си. Превръщате се в свръхчувствителна антена за всичко случващо се около вас, като способността ви да игнорирате шумовете намалява с напредването на времето. Часовникът продължава да пронизва мозъка ви с досадно тиктакане и да ви кара още по-осезателно да чувствате безпомощното си състояние.

Сигурна съм, че казаното по-горе от мен ви звучи познато, защото и аз като вас съм попадала неведнъж в капана на стреса! Какъв е изходът и има ли изобщо такъв?

Предлагам ви списък с изпълними практични методи, които ще ви дадат шанс да поспите!

1. Възпротивете се на сценариите, които създавате мислено! Осъзнайте, че каквото и да ви очаква утре или в друг ден от годината - не всичко зависи от вас. Миналото няма как да промените, но можете да влияете на бъдещето. Не се поддавайте на:  "какво ще си помислят другите”. Освободете се от свърхконтрола, който ще погуби не само съня ви, но и ще се настани в чувствата и очакванията ви към заобикалящите. Спрете да планирате бъдещето! Харесайте се такива каквито сте и не се самообвинявайте за допуснатите грешки. Анализирането не помага в такива случаи - практиката го е доказала!

2. Отпуснете съзнанието си и се заслушайте в тишината или ако тя липсва в стаята ви - следвайте ритъма на дразнещите звуци, сякаш слушате музика.

3. Не е късно да вземете топъл душ, ако се мятате в леглото дълго време без резултат. Какво, като е 2.30 през нощта! Изпийте чаша чай от мащерка, мента или маточина. Пуснете си успокояваща музика и не мислете за нищо.

4. Оставете проблемите, които заемат съзнанието ви - за утрешния ден, това ще ви освободи и даде възможност да вярвате, че разполагате с достатъчно време за справяне с трудностите.

5. Отворете широко прозореца в стаята да влезе свеж въздух. Липсата на кислород често е причина за невъзможността да заспите.

6. Легнете отново и мечтайте! Отпускайте последователно всяка част от тялото си без да се концентрирате излишно.

7. Парченце шоколад, захар или мед в малко количество първоначално може да повдигне тонуса ви, но бързо ще ви отпусне и ще има приспиващ ефект.

8. Създайте си рутина за сън, такава - каквато вероятно имате сутрин! Обичайните действия, които извършвате ще помогнат на мозъка ви да се отпусне и настрои на вълна почивка.

9. Не оставайте дълго в леглото си, ако не заспите! По-добре е да станете и да пробвате някоя от техниките, вместо да се самообвинявате, че ще будувате до сутринта.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април