Поредният (не)ергенски запой, наша версия

Следалкохолни лекове, събрани от (почти) цял свят
Поредният (не)ергенски запой, наша версия

Най-важното

Необичайните лекове срещу махмурлук:

Външна Монголия: местните гонят следалкохолния дискомфорт, като ядат очните ябълки на овце, потопени в доматен сос.

Сицилия: разгорещената алкохолна кръв на тамошните италианци се успокоява само с... тестиси от бик.

Хаити: островитяните прилагат вуду магия на корковата капачка на питието, което им е причинило главоболие, като забождат върху нея 13 игли.

Веднъж питах един приятел как е минало партито, на което не успях да отида. А той ми каза: "Ми, беше много яко, ама... не помня много какво е ставало. Само че си спомням всичко, което изядох и изпих на сутринта, за да дойда на себе си...". Навярно на всички ни се е случвало да изпадаме в подобно положение. Разговорът ни обаче ме накара да се запитам как останалите хора по света се съвземат от празничните запивания. Споделям наученото с вас :)

Русия: Когато не изтрезняват с чаша водка, нашите славянски братя обичат да пият силно подсолен сок от кисели краставички, а после да хапват и самия зеленчук. Друго средство да погледнат на света с ясни очи е да потопят комат черен хляб във вода.

Несъмнено най-ударната терапия е отиването на сауна в следпразничната нощ. Неслучайно използвам прилагателното "ударна". В руската баня грижовни масажисти третират своите клиенти, като ги "налагат" с върбови клонки. Боят, обилното потене и традиционното хвърляне в снега след парната терапия охлажда главите на руснаците и ги прави свежи като... ъъъ... кисели краставички.

Англия: Сандвич с бекон или английска закуска. Беконът и яйцата са богати на протеини, които се разграждат до аминокиселини. Последните пък помагат на тялото да се справи с негативните ефекти на алкохола. Затова сънародниците на сър Елтън Джон съветват да наблягаме на тези закуски след тежките нощи.

Чували сте и за яйцата по бенедиктински, нали? Автор на рецептата им е американският политик и юрист Самуел Бенедикт, живял през миналия век. Изтрезвителното ястие е подобно на английската закуска. То представлява сварени във вода и оцет яйца (в оригиналната рецепта се използва холандски сос), които се поставят в запечени питки. Яйцата се увиват в парченца бекон или шунка.

Мексико, Турция, Румъния и у нас: представителите на тези народи (и на нашия) препоръчват... шкембе чорба! Колкото по-мазен е бульонът й, толкова по-бързо ще се разгради останалият в кръвта алкохол. Доносници от същите страни допълват, че е хубаво шкембето да се хапва с повечко чесън, а може и с високомаслена сметана.

inm.comПуерториканците предпочитат да приемат лековете под формата на застраховка. Тоест, те поглъщат повечко лимонов сок, преди да близнат какъвто и да е алкохол. Смята се, че киселият плод помага на черния дроб в преработването на спиртните течности.

Доколко е ефективен този метод обаче, не можем да гарантираме, защото не идва директно от изследователска лаборатория.

В Страната на утринната свежест – Корея пък, хората непоклатимо застават зад поговорката "Клин клин избива". Не, не става въпрос за консумирането на още алкохол след изпиването на няколко силни (или множество слаби) питиета, а за ответния удар на лютите подправки, сосове и супи.

Колкото повече се потят над някоя люта "изтрезвителна" супа корейците (както ние се потим над шкембе чорбата), толкова по-чисти стават умовете им.

Супите за итрезняване хеджанггук са различни видове според региона, но в една от тях ще откриете свински ребра, лук, праз, лют червен пипер, джинджифил, соева паста и соев сос, картофи и листа от китайско зеле.

Това беше нашата кратка околосветска разходка за опознаване на различни способи за борба с негативното влияние на спиртните напитки. Явно, където и да бродим, се оказва, че добрите стари мазнини, киселини и лютивини са най-ефикасните средства за разграждане на солидни количества алкохол. Пожелаваме ви да не ви се налага използване на гореописаните методи и... да отпивате от алкохолните питиета само по хубави поводи :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май