По-полека с дезодорантите! Прекомерната им употреба усилва потенето

По-полека с дезодорантите! Прекомерната им употреба усилва потенето

Лятото е в своя разгар и докато големите жеги наближават, с тях идва и нуждата от дезодорантите, които да ни спасят от силното потене. Дотолкова сме свикнали с тях, че са станали неделима част от хигиенните навици на повечето от нас също както миенето на зъби или почистването на лицето. Но изборът дали да се пръскаме под мишниците най-вероятно се основава повече на лични и културни предпочитания, отколкото на потенциална медицинска необходимост, казват експерти по дерматология.

"Хората имат силна чувствителност към миризмите. Още от древността човечеството използва парфюми или одеколони, за да прикрие естествения си аромат”, казва доцентката по дерматология в Калифорнийския университет д-р Нина Бото. 

"Но това не е жизненоважно като почистването на зъбите с конец например, за което има данни, че всъщност ще живеем по-дълго, ако редовно го правим”, подчертава тя.

Според д-р Джошуа Зейхнер от Ню Йорк хората се развиват в общество, в което

миризмата на тялото не е общоприета,

което прави дезодоранта част от ежедневната хигиена. Той обяснява, че съществува и стигма, свързана с овлажняването на дрехите заради потта, което вкарва антиперспирантите в ежедневните рутинни грижи за кожата.

Дезодорантите неутрализират миризмата на тялото, а антиперспирантите намаляват влагата по кожата. Често и двата типа вещества се предлагат в един и същ продукт. Въпреки общоприетите причини, поради които хората си слагат дезодорант, естествената телесна миризма не е смятана  задължително за неприятна от всички.

Твърди се, че преди завръщането си от военна кампания френският император Наполеон написал на съпругата си Жозефин, че ще се прибере след 3 дни и тя не трябва да се мие преди това, разказва Тристрам Уайът, експерт в Катедрата по биология в Оксфордския университет.

Наполеон е бил "ентусиаст” на тема миризми - както на одеколоните, така и на естествените аромати, или поне на тези на съпругата му. Една от причините, поради които някой може да намери природното благовоние на определен човек за по-привлекателно от това на другите, се дължи на различната имунна система, тъй като сме склонни да бъдем по-привлечени от хора, които са имунно различни от нас.

Няма правилен или грешен отговор, когато става въпрос за личните ни предпочитания и за това какви - ако има такива - продукти можем да използваме, за да прикрием телесната си миризма. Имайки предвид това и други лични фактори, Си Ен Ен поиска дерматолози да разяснят общите причини, които стоят зад избора на хората, пише "24 часа".

ключови думи:
дезодоранти потене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май