Пий газирано, изглеждай като наркоман

Довиждане, бели зъбки, здравей, мизерия!
Пий газирано, изглеждай като наркоман

Помните ли историята за 25-годишният австралиец, който остана без зъби благодарение на слабостта си към безалкохолните? Е, днес ще ви покажа как неговото състояние не е твърде далечно от това на тежката наркомания, за която един от най-характерните признаци е денталното здраве.

Преди броени дни американската Академия по обща стоматология публикува един доклад, в който се прави директен паралел между зъбите на трима души – един, употребяващ метамфетамин, втори, бивш дългогодишен крек* наркоман и трети, който имал навика да се налива с до два литра безалкохолни напитки дневно в рамките на 3 до 5 години. И тримата се отличавали с изключително занемарена зъбна хигиена и не особено редовни взаимоотношения със зъболекаря.933557Academy of General DentistryОтляво - метамфетамин. Отдясно - просто безалкохолни.

Коментарът на Академията е, че ефектът на безалкохолните може да бъде също толкова пагубен за зъбите, колкото употребата на нелегални наркотици. Основната вина за това се полага на лимонената киселина, която се влага в производството на почти всички видове подсладени напитки, което доближава pH-то им до това на оцета. Бонус ефект има захарта, която устните ни бактерии преработват в киселина, тоест, имаме двойна предпоставки за ерозия на всичко, с което дъвчем.

Ако сте били достатъчно разумни да избягвате наркотиците поради здравословни съображения, имате пълни основания да страните и от всички подсладени напитки, независимо дали са газирани или не. В това число влизат и "натуралните" сокове, съжалявам. Похвали и оплаквания – в синята книга за похвали и оплаквания :)

* Крекът е най-пристрастяващата форма на кокаин, която се пуши

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април