Перфектното здраве

Тази химера...
Перфектното здраве

Изненада! Е, едва ли сте очаквали, че има такова нещо като перфектно здраве. Ако имаше, щяхме да сме безсмъртни.

Това обаче не означава, че трябва да спрете да се стремите към него. С настоящия материал ще се опитаме да ви обясним защо и най-вече как.

Всичко е в главата!

Знаете, че устойчивостта на една верига се определя от здравината на най-слабото й звено. А всеки от нас, в повечето случаи съвсем несъзнателно, си има своето слабо звено. С други думи, това е област, от която здравето ни зависи, но в която ни липсва познание и опит.

Грешката, която допускаме е, че инвестираме голяма част от времето и усилията си да укрепваме и без това издръжливи брънки от здравословната си верига. Това не я прави по-силна. В най-добрия случай тя си остава също толкова слаба, колкото е била.

Съвсем естествено е в такъв случай да фокусираме енергията си в опити да заздравим въпросното слабо звено, нали? Работата е там, че това въобще не е толкова лесно. Подобен подход изисква от нас буквално да излезем извън собствените си разбирания и интереси и дори да ги поставим под въпрос. И това не е нещо, което се случва за една седмица или един месец, а е целенасочен процес на осъзнаване и осмисляне.

Вземете Пешо!

Молим ви, вземете го! Поне за пример. Пешо е наш приятел, който от доста време насам знае, че храненето и физическата активност са в основата на "перфектното здраве". Пешо проявява задълбочен интерес в тези области и прилага наученото от него, за да подобри здравословното си състояние. Със значителен успех, при това. Въпреки това, здравето му не е точно на нивото, на което би искал да бъде. Явно нещо с хранителния и/или тренировъчния му режим не е наред. Опитва какви ли не фини настройки и в двете посоки. Купува си още повече хранителни добавки. Дори се пресрамва да отиде при персонален треньор, но сякаш нищо не се случва.

Работата е там, че тренировките и диетата на Пешо са си съвсем наред. Но той е подложен на огромен  стрес в ежедневието си. Редовно стои в офиса до 22 часа, включително събота и неделя. Приятелката на Пешо го е зарязала заради това и заради многото тренировки, и той в момента няма време (нито пък желание) да си  намери нова. Останалото си време прекарва в четене и не си спомня кога да последен път е излизал извън града, просто ей така, за кеф.

Пешо има проблем. Не, Пешо, има два проблема! Първият му проблем са стресът и липсата на удоволствие в живота. Вторият, по-голям проблем, е че Пешо дори и не подозира за съществуването на първия проблем. Дори и да му кажем, той няма да ни повярва. А дори и да ни повярва, няма да знае как да се справи с него.

Не правете като Пешо!

Ако искате в максимална степен да се доближите до перфектното здраве, идентифицирайте и атакувайте най-слабото си звено. Това най-вероятно е област, която считате за незначителна и поради тази причина там не сте в стихията си. Може би дори гледате на нея с насмешка, въпреки че ви е крайно непозната. Бъдете уверени, че дори и съвсем малки укрепвания на тази брънка ще доведат до значително подобрение в здравословното ви състояние.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май