Очни трепети: суеверие и наука

Ако не е едното, то ще е другото... или някое трето
Очни трепети: суеверие и наука

Тялото винаги е имало любопитната склонност да извършва разни странни движения без изричното ни позволение. Навремето хората не са разполагали с достатъчно научна информация, за да си обясняват такива явления и затова се е считало, че по този начин нашата материална обвивка се опитва да ни даде знак за нещо, което се случва или предстои да се случи. На това схващане са базирани и традиционните балкански книги за гадаене, известни като трепетници. Те са отразявали взаимовръзката на човешкото подсъзнание с вселената и чисто физиологичните реакции на организма. С други думи, са своеобразен опит за поглед в бъдещето според това коя част от човешкото тяло потреперва.

Особено интересни са поверията, свързани с тиковете на окото, които постарому се наричат и "играене":

  • Ако ти играе дясното око, ще получиш добри новини. Ако ти играе лявото, ще получиш лоши.

  • Ако ти играе дясното око, някой говори добре за теб. Ако ти играе лявото, злословят по твой адрес.

  • Ако ти играе дясното око, ще видиш някого, когото не си виждал отдавна.

  • Ако ти играе лявото око, твой близък прави нещо зад гърба ти или е в беда.

Има и още, но ще ви ги спестим. Като цяло, всички те се основават на дихотомията между лявото и дясното, като предвестници съответно на лошото и доброто. А окото, бидейки орган на зрението и знанието, е може би един от най-старите вдъхновители на суеверията. Например, идеята за "лошите очи" съвсем не е от онзи ден и за нея съществуват писмени сведения чак от 600 години пр.н.е.

inm.comВсъщност, науката и до ден днешен не е разбрала напълно неволевото потрепване на окото и клепача, известно още като миокимия. Официално се счита, че то се дължи на блефароспазъм – явление, което по принцип е доброкачествено, но в някои случаи може да доведе дори до слепота. Повечето учени считат, че то се дължи отчасти на преумора, стрес, продължително взиране (при работа на компютър и с микроскоп, четене, гледане на телевизия и т.н.), прекомерен прием на кофеин, алкохол, никотин и какво ли още не.

Съветите за справяне с този тип спазми са също толкова разнообразни, колкото и вероятните причини за възникването им. Вариантите за директно третиране са прилагането на топъл компрес и нежното издърпване на клепача. По-индиректни подходи са осигуряването на повече почивка и сън, намаляване приема на кофеин и алкохол, фокусиране на далечни предмети, употреба на овлажняващи капки за очи и магнезий, неизлагане на силна светлина или вятър.

Дори и в най-леките си форми, очните тикове могат да бъдат, меко казано, изнервящи. Особено като се има предвид, че не всички от тях продължават минути, а могат да се появяват упорито и неочаквано в рамките на няколко последователни дни. Определено не са нещо, което остава незабелязано, и може би това е изиграло допълнителна роля за така широката им застъпеност в народните суеверия. Логична изглежда схемата, при която:

  • Окото започва да "играе" под въздействието на някакъв вид стрес. Понеже явлението е много дразнещо, то бива запомнено.

  • Следва случка от добър, лош или неутрален характер. Тя лесно може да бъде асоциирана с потрепването, тъй като потърпевшият все още е раздразнен.

inm.comСуеверията могат да докарат много хора до тиха лудост, но за други и до ден днешен продължават да бъдат извор на успокоение. По този начин е по-лесно да се обясни необяснимото или дадена ситуация да бъде приписана на неща, намиращи се извън нас. Особено когато науката не дава конкретен отговор на въпроса "Защо, по дяволите, тялото ми се държи по ТОЗИ начин?!".

Затова, ако ви заиграе дясното око и докторът не ви помогне да се справите с проблема, пуснете едно тото и стискайте палци баба ви да е била по-прозорлива от медицината.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май