Отървете се веднага от тези тигани! Вредни са за здравето!

Отървете се веднага от тези тигани! Вредни са за здравето!

Едни от най-вкусните аламинути стават на тиган - пържени филийки, палачинки, омлети, бъркани яйца... Списъкът може само да расте. За съжаление обаче готвенето с тиган е нож с две остриета. 

Грешката на повечето хора е, че приемат тиганите с незалепващо покритие за вечни и се отнасят към тях като с такива. Истината обаче е, че и най-малката драскотинка по покритието на тигана трябва да бъде повод за притеснение, защото увеличава шансовете в тялото ни да нахлуят вредни вещества. 

Имената на тези вещества са трудни за произнасяне – перфлуороалкилови и полифлуороалкилови съединения. За да ги направят по-удобни за изговаряне, учените са им измислили съкращението PFAS. Но те имат и друго наименование, което ги описва най-добре – "вечни химикали". Такива са, защото на практика не се разпадат, а се разлагат и веднъж попаднали в природата (или човешкия организъм), остават там завинаги.

Някои особено опасни PFAS вече са забранени за производство в определени страни, но не и в Китай, откъдето идват една голяма част от съдовете, в които готвим. Те продължават да циркулират в природата, попадайки в телата на хора, животни, риби и растения. Получаваме ги от храната, водата, въздуха и разбира се, от масата продукти и стоки, които използваме през целия живот.

Вече е доказано, че "вечните химикали" допринасят за сериозни увреждане на здравето. Те включват:

• заболявания на черния дроб и бъбреците;
• рак на тестисите при мъжете;
• рак на гърдата при жените;
• заболявания на щитовидната жлеза;
• отрицателно въздействие върху мъжките и женските полови хормони;
• негативно влияние и върху плода, което води до преждевременно раждане;
• нарушено полово развитие;
• проблеми с имунитета;
• затлъстяване.

И това съвсем не е пълен списък на вредите. Продължават да се правят още изследвания и вече е ясно, че вредата от PFAS е още по-голяма.

Учените изтъкват една важна подробност. Съдовете за готвене с незалепващо покритие стават опасни заради неправилна експлоатация – готвене при висока температура и използване на съдове с нарушено покритие.

В крайна сметка повечето тигани се използват за храни, които са "крехки", като пържени яйца или палачинки. Те не изискват кой знае колко висока температура, за да бъдат приготвени, но хората са свикнали всичко да става колкото може по-бързо и нагряват котлона докрай…

Днес повечето сериозни производители на домакински съдове предлагат продуктите си с подробни инструкции, които не само че рядко се спазват, ами дори не се четат от потребителите.

Не всички тигани са вредни за здравето ни, но най-широко разпространените от тях са. Ето кои са видовете тигани, от които веднага трябва да се отървете, ако ги имате в кухнята си:

1. ТЕФЛОН

Тефлонът е удобно нещо, но трябва да бъдете внимателни, когато използвате съдове с такова покритие. Когато се нагрее до 200 градуса, тефлонът започва да отделя пари от много корозивна флуороводородна киселина и токсично вещество наречено перфлуороизобутилен. Друг компонент на тефлона е PFOA.

Веществото PFOA беше официално признато за опасен канцероген в много страни по света и на практика беше изтеглено от производството. У нас просто няма регламенти, които да контролират използването му при производството на съдове за готвене с тефлоново покритие, казват експертите.

При редовна експозиция PFOA може да причини високи нива на холестерол, язвен колит, заболяване на щитовидната жлеза, рак, усложнения при бременност и вродени дефекти на плода.

2. МРАМОРНО ПОКРИТИЕ

Звучи красиво и изискано, но тиганите, разбира се, не са от мрамор. Всъщност това покритие все още е същият тефлон, но с добавени мраморни стърготини.

Такива съдове имат своите предимства: те не прегряват, топлината се разпределя равномерно, леки са и лесни за почистване. Но в същото време те са много податливи на драскотини. Ако целостта на покритието е нарушена, тогава тиганът трябва да бъде изхвърлен веднага - той става, в буквалния смисъл на думата, отровен.

3. КЕРАМИЧНО ПОКРИТИЕ

Това представлява тиган с покритие от нанокомпозитен полимер с пясъчни частици. Такъв тиган не отделя вредни вещества дори при силно нагряване до 450 градуса, но е много податлив на механични повреди.

Ако покритието му се отлепи, тиганът вече не може да се използва. Можете да готвите спокойно в такъв тиган само ако е направен от 100% керамика.



ключови думи:
вредни покрития тигани

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май