Обонянието на вашите вътрешности

Колко имаме да учим за себе си...
Обонянието на вашите вътрешности

Знаете, че модерните общества функционират на базата на специализацията и разделението на труда. Може да се каже, че в човешкото тяло положението е доста сходно. Сърцето изпомпва кръв. Стомахът храносмила. Белите дробове дишат. Очите виждат. Ушите чуват. Основният ни обонятелен орган пък е носът. Основен, защото се оказва, че във вътрешността на тялото ни може би се намират същите рецептори като клетките, благодарение на които носът ни е в състояние да възприема миризми.

Тоест, освен всичко останало, което правят, нашите сърце, стомах, дробове и дори кръв, вероятно могат и да "подушват". На тази мисъл ни навежда един доклад от Американското химически дружество, който описва работата на доктор Питър Шиберле в тази област:

"Неговият екип наскоро открива, че изолирани от човек кръвни клетки се привличат от същите ароматни молекули, които носът ни разпознава като миризми. В един експеримент учени поставят ароматно съединение в единия край на своеобразен лабиринт и кръвни клетки на другия. Малко по-късно се оказва, че кръвните клетки са се придвижили в посока на миризмата". Доста сходно с това, което правите вие в неделя сутрин, когато подушите, че някой върти палачинки в кухнята.

Разбира се, тези данни не демонстрират, че вътрешностите ви могат да разпознават вкусовете и ароматите, които поглъщате, по същия начин, както го прави носът ви. Със сигурност обаче това е пореден индикатор за това колко много ни предстои да се опознаваме отвътре.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май