Някои храни оказват подобен на Оземпик ефект в борбата с килограмите

Някои храни оказват подобен на Оземпик ефект в борбата с килограмите

През последните месеци Ozempic – лекарство за контролиране на нивата на кръвната захар, предназначено за хора с диабет тип 2 – стана изключително популярно сред хората, желаещи да отслабнат. Тази тенденция доведе до множество заглавия в редица медии и в социалните мрежи – от статии за глобален недостиг до публикации за използването му от известни личности.

До колко обаче наистина се нуждаем от лекарства като Ozempic? И има ли храни, които оказват същия ефект?

Как действа Ozempic?

Активната съставка в Ozempic, наречена семаглутид, действа чрез предизвикване на чувство на ситост, което значително потиска апетита. Също така помага на панкреаса да произвежда инсулин, поради което медикаментът се употребява от хора с диабет тип 2. Човешкото тяло се нуждае от хормона, за да транспортира глюкозата от консумираната храна към клетките, така че да може да бъде използвана като енергия.

Семаглутидът действа като имитира ролята на естествен хормон, наречен GLP-1 (глюкагоноподобен пептид-1), който обикновено се произвежда в отговор на наличието на хранителни вещества в организма. GLP-1 е част от сигналния път, който съобщава на тялото, че е приета храна, и го подготвя да използва наличната енергия.

Възможно ли е някои храни да имат подобен ефект?

Хранителните вещества, които задействат секрецията на GLP-1, са макронутриенти – прости захари (монозахариди), пептиди, аминокиселини и късоверижни мастни киселини. Голямо количество от тези макронутриенти се съдържа в храните с висока енергийна плътност. Налични са доказателства, че приемът на храни с високо съдържание на конкретните хранителни вещества може да повиши нивата на GLP-1.

Здравословната диета с високо съдържание на стимулиращи GLP-1 хранителни вещества може да доведе до понижаване на телесното тегло.

Храните, които са способни да предизвикат подобен ефект, са тези с ненаситени мазнини, като авокадото и ядките, както и източниците на постни протеини като яйцата. Освен това храните с високо съдържание на ферментиращи фибри, като зеленчуци и пълнозърнести храни, които подхранват чревните бактерии, произвеждащи късоверижни мастни киселини, също са способни да предизвикат секреция на GLP-1.

Ето защо диетите, включващи храни с високо съдържание на мазнини, фибри и протеини, поддържат чувството на ситост за по-дълъг период от време и са един от ефективните начини за регулиране на теглото.

Не всичко е толкова просто

Не при всички хора обаче е толкова просто. При спазване на диети и ограничаване на източници на енергия човек неминуемо огладнява повече. А при някои хора нещата с теглото и чувството за глад стоят по различен начин.

Скорошни проучвания показват, че нивата на GLP-1, особено след хранене, са по-ниски при хора със затлъстяване. Това може да се дължи на понижено производство на GLP-1 или повишено разпадане. Рецепторите, които засичат наличието му, също е възможно да са по-малко чувствителни. Това може да се дължи на разлики в гените, които кодират GLP-1, рецепторите или части от пътищата, които регулират производството. Тези индивидуални разлики на генетично ниво са неща, които не могат да се променят.

Приемът на Ozempic ли е по-лесното решение?

Както вече стана ясно и двата метода са ефективни, но както диетите, така и лекарствата крият своите рискове.

Медикаменти като Ozempic могат да имат странични ефекти, включително гадене, повръщане, диария и проблеми с други органи. Освен това, когато приемът бъде преустановен, усещането на ситост започва да изчезва и се засилва чувството на глад. Възможно е дори, ако за кратък период са свалени много килограми, човек да се почувства още по-гладен отпреди.

Диетичните промени имат много по-малко рискове по отношение на странични ефекти, но резултатите отнемат повече време и усилия. Освен това в днешното забързано ежедневие разходите, времето, достъпността и редица други фактори могат да се окажат бариера пред здравословното хранене.

Диетите и лекарствата често поставят фокуса върху индивида, който предприема действия за подобряване на здравето си, но промените, които намаляват натиска и бариерите пред здравословното хранене (като намаляване на работното време или повишаване на минималната заплата), е много по-вероятно да доведат до по-добри резултати.

За някои хора приемът на лекарства е най-добрият инструмент за поддържане на нормално здравословно тегло, а за други храната е разумният път към успеха. Въпреки това грижата за здравето е индивидуална и решенията относно приема на храна и/или лекарства трябва да се вземат след консултация със здравни специалисти.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
оземпик храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май