Ноу-хау за бирата

Между удоволствието и цирозата
Ноу-хау за бирата

Бира, цаца, картофи, скара, плаж, море, купон... всеки знае как. Но дали на организмът му е толкова приятно и забавно? Докато мозъкът изпраща сигнали за благоденствие може би и тялото е настроено на тази вълна. Но щом "висшият мениджмънт" подаде сигнал, че нещо не е наред, "мениджърите" (органите) от по-ниските нива също ще бият тревога. Затова ще приложим логиката - когато е умерено и носи удоволствие, е добре, но ако се прекали и удоволствието се превърне в злоупотреба, не е на добре.

И така, да разгледаме положителните последствия от забавлението с бира в ръка. Популярната напитка традиционно се прави от малц, хмел, вода и мая. Тези съставки гарантират наличието на протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, ценни за човека. Но да не забравяме за развитието на хранително-вкусовата промишленост и изкуствените овкусители, ароматизатори, подобрители и т.н., които участват почти неизбежно.

Да предположим, че нашата бира е натурална (т. н. жива бира). Тогава освен, че е синоним на разпускане, пивото може да олицетвори и здравословност. В бирата има вещество, което усилва здравината на костите – силиций. Той присъства повече в светлия вариант на кехлибарената напитка под формата на ортосилициева киселина, която има способността да забавя загубата на костна плътност. Друга ценност е хумулонът, намиращ се в хмела и предотвратяващ възникването на инфекции. Посредством алкохолните си съединения, горчиви вещества и органични киселини, биричката възбужда храносмилателната система и успокоява нервите. Не случайно казвам биричка, защото имам предвид малките и умерени количества от това питие.

Когато стане въпрос за (много) БИРА полезните свойства по-скоро се трансформират във вредни. Особено за мъжете. При варенето на хмела се отделя фитоестроген (растителен аналог на женските полови хормони), който потиска тестостерона. Хормоналният дисбаланс може да има много неблагоприятни последствия. Повишеният женски хормон в мъжкия организъм води до постоянна умора и проблеми с либидото. Натрупват се мазнини в областите, подвластни на естрогена – гърди, бедра, талия. У жените пък фитоестрогенът постепенно намалява секрецията на собствени естрогени, но не заменя напълно техните функции. Така при жените, прекаляващи с бирата надделяват мъжките хормони.

И все пак объркването на хормоните в тялото би могъл да е най-малкият проблем при бирената злоупотреба. При постоянно пиене жлезите, намиращи се по стените на стомаха, изработват повече стомашен сок, след което атрофират и храненето става непълноценно. Проблеми с черния дроб и сърцето са ефектът от систематичното и изобилно почерпване с бира. Детоксикиращата функция на черния дроб изчезва, защото той е заставен да се бори само с алкохола и не може да възпрепятства действието на други отровни вещества. Може да се появи хроничен бирен хепатит, който в повечето случаи остава скрит и води до цироза на черния дроб. Ако се пие често и по много, възниква варикозно разширение на вените и сърцето се уголемява. Така то е принудено ежедневно да изтласква излишно количество течност и може да се появи сърдечна недостатъчност. Употребата на бира може да доведе до зависимост, подобна на наркотичната.

Накрая, за да не отричам едно от материалните земни удоволствия, ще спомена, че пиенето на бира е официален спорт. А да спортуваш е полезно, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април