Ноктите сигнализират за сериозни здравословни проблеми и дори за рак

Ноктите сигнализират за сериозни здравословни проблеми и дори за рак
Ноктите не само трябва да се поддържат чисти и красиви, но и да се следи състоянието им. В края на краищата, промените в тях могат да бъдат важен знак за това, което се случва вътре в тялото. Както всяка друга област на тялото, ноктите могат да развият израстъци - необичаен и прекомерен растеж на тъкан, за който може да сте чували като тумор. Той може да бъде доброкачествен, когато клетките остават на място, или злокачествен, когато растежът продължава неконтролируемо и може да се разпространи в близката тъкан.

Пример за тумор, който може да се открие в ноктите, е меланомът, вид рак на кожата. По-често изглежда като тъмнокафява или черна линия, минаваща от дъното към върха на нокътя и може да расте с времето. Ноктите също могат да имат доброкачествени тумори, един от които е рядко състояние, известно като онихопапилома.

Обикновено се характеризира с тъмни червено-кафяви ивици, брадавица под нокътя, разцепване и повдигане на върха му. Скорошно проучване установило, че наличието на онихопапилома може да бъде свързано с рядък наследствен синдром, пише iflscience.com, цитиран от zdrave.to. Ноктите също могат да претърпят хипертрофия, при която клетките се увеличават по обем. Това се случва в матрицата на ноктите (където започва растежът) в състояние, наречено онихогрифоза, по-известно като "нокти от овнешки рог".

Това се дължи на дебелия, извит вид на ноктите в резултат на хипертрофия, което води до неравномерният им растеж. Понякога това може да бъде наследствено състояние, но онихогрифозата е възможно да възникне и поради травма на ноктите, инфекция или свързана с медицински проблеми, като нарушения в кръвообращението или псориазис. Лечението може да варира от консервативни подходи, като използването на ножица за нокти, до операция, която включва пълно отстраняване на нокътя, пише Фокус.

Ноктите сигнализират и за проблем с холестерола. Въпреки че е нормално ноктите да имат вертикални ръбове, други текстури, като малки вдлъбнатини или канали, които минават по цялата ширина на нокътя, могат да бъдат знак, че се случва нещо друго. Ноктите с вдлъбнатини се характеризират с малки, кръгли вдлъбнатини, които изглеждат така, сякаш нокътят е минаван с малка клечка за лед. Тези вдлъбнатини може да се дължат на псориазис в матрицата на ноктите, предотвратявайки образуването на нокътните плочки. 

Може да се появи и при някои хора с екзема на ръцете и краката, генетична пигментна инконтиненция или автоимунното заболяване алопеция. При псориазис на ноктите някои подходи включват прием на кортикостероиди или производни на витамин А. Жълтите нокти не трябва да са причина за безпокойство; това може да се случи, ако не използвате основен лак, преди да лакирате ноктите си в непоносимо ярък цвят. Въпреки това, ако жълтеникавият цвят не изчезва и е придружен от удебеляване на ноктите и по-бавен растеж, това може да е синдром на жълтите нокти. Това е много рядко състояние и понякога може да бъде придружено от други симптоми, а именно подуване на краката и респираторни проблеми, като кашлица и натрупване на течности. Точната причина е неизвестна, въпреки че някои учени смятат, че може да се дължи на генетиката или на проблеми с лимфната система на тялото. По-честа медицинска причина за жълти нокти може да бъде гъбична инфекция. Тя обикновено започват с пожълтяване на ръба на нокътя, което с времето може да се разпространи до цялата плочка. Това обикновено не е сериозен проблем, но нокътят може да стане чуплив и болезнен. За лечение се използват противогъбични лекарства.

Въпреки че малките бели петна, които понякога се появяват по ноктите, са известни като "млечни петна", те нямат нищо общо с недостатъчно количество мляко или дефицит на калций. Разделените нокти имат характерен външен вид: те се разширяват и стават извити. В допълнение към тези видими признаци, беленето на ноктите също може да се усети като гъба, когато ги натиснете. Човек може да се роди с тях, те могат да бъдат наследствени и някои хора ги развиват, дори и да са здрави – това често е признак на скрито заболяване, така че си струва да се изследвате.
ключови думи:
болести нокти

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни